Jedním z vyšetřovaných lidí je i soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej

Jedním z vyšetřovaných lidí je i soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín (na snímku z roku 2008). | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Detektivové ÚOOZ si vyšlápli na lidi z justice, vyšetřují i soudce

  • 86
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu už od čtvrtečního dopoledne zasahuje proti několika lidem z řad justice. Případ se vzdáleně týká i kauzy konkurzního soudce Berky.

Jedním z vyšetřovaných lidí je i soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín. Jeho nadřízení informaci potvrdili. "Vedení soudu spolupracuje s orgány činnými v přípravném řízení trestním v souvislosti s trestním řízením, které je vedeno proti soudci zdejšího soudu JUDr. Ondřejovi Havlínovi," stojí v oficiálním prohlášení.

Soudci v podezření

Vyšetřování Ondřeje Havlína není prvním případem, kdy se o soudce zajímala policie. Jednoznačně největší kauza se týkala Jiřího Berky. Ten se spolu s dalšími lidmi podílel na zmanipulovaných konkurzech, způsobená škoda přesáhla 260 milionů. V roce 2010 ho nepravomocně soud poslal na devět let do vězení, letos mu trest zahladila prezidentská amnestie (více se dočtete zde).

Hned dvakrát policie obvinila soudce Josefa Knotka. Litoměřický soudce byl v roce 2005 podezřelý ze zneužití pravomoci. Soud ho však nakonec osvobodil. Podruhé se do křížku se zákonem dostal na podzim 2011. Spolu s dalším soudcem Ladislavem Jelínkem byl obviněn z přijímání úplatku a zneužití pravomoci. Ministr spravedlnosti oba zprostil funkce (více o případu najdete zde).

Za přijetí úplatku byl obviněn i Pavel Nagy. Natočila ho při tom kamera televize Nova. Stíhání však bylo přerušeno, protože soudce byl shledán psychicky nemocným, v roce 2010 pak byl zbaven svéprávnosti (o Nagyově kauze si více přečtěte zde).

Na Havlína podal vloni předseda pražského městského soudu Jan Sváček trestní oznámení kvůli tomu, že se pokoušel ovlivnit svou kolegyni, bezdůvodně nahlížel do spisu a měnil v něm dokumenty.

Spis se týkal Jana Harangozza, který byl spojován se soudcem Jiřím Berkou. Sváček to považoval za trestný čin, například zneužití pravomoce. Policie však případ odložila s tím, že šlo o kárné provinění. Sváček proto loni na jaře podal na Havlína kárnou žalobu, Nejvyšší správní soud mu za ovlivňování kolegyně na půl roku snížil plat (více se dočtete zde).

Proč se o Havlína nyní zajímá zvláštní útvar, se neví, policie v pátek odmítla sdělit bližší detaily. "Mohu potvrdit, že provádíme realizaci," řekl jen mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták s tím, že právo informovat si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potom iDNES.cz sdělila, že konkrétnější informace zveřejní nejdříve v sobotu ráno. Důvodem informačního embarga je pravděpodobně to, že zásah stále pokračuje. Bradáčová však potvrdila, že akce souvisí s justicí, prošetřovanými jsou nicméně i lidé mimo ni.

O případu už byl informován i ministr spravedlnosti Pavel Blažek. "Ministr neprodleně zahájí řízení o dočasném zproštění výkonu funkce soudce. Nic víc mu zákon neumožňuje," uvedla mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

, ,

Video