Na místě, kde dnes stojí památník, proběhl první úspěšný pokus s ruchadlem. Bylo to v roce 1827. Dnes bronzové ruchadlo na kamenném podstavci chybí. | foto: Josef Hron

Maketa vynálezu bratranců Veverkových nejspíš skončila ve sběru

  • 9
Z památníku připomínajícího vynález bratranců Veverkových ukradl neznámý poberta maketu ruchadla. Zničil tak pomník stojící na místě první vyorané brázdy v Rybitví na Pardubicku.

"Ohlášení jsme přijali v neděli dopoledne, ale k samotnému odcizení z pomníku mělo údajně dojít během minulého týdne," konstatoval pardubický policejní mluvčí Jozef Bocán.

Policie nyní čeká, až majitel vyčíslí škodu. "Je to ve stadiu prověřování pro přečin krádeže, pro přesnou kvalifikaci musíme počkat na výši způsobené škody. Jednou z verzí je možnost, že objekt mohl skončit ve sběrně surovin, které z toho důvodu prověřujeme," pokračoval Bocán.

Na místě, kde dnes stojí památník, proběhl první úspěšný pokus s ruchadlem....
Ruchadlo bratranců Veverkových.

Ruchadlo bratranci Veverkové dokončili po tříletém bádání v roce 1827. Nová konstrukce pluhu usnadňovala orbu, jednu z časově i fyzicky nejnamáhavějších zemědělských prací té doby.

Proč ruchadlo?

"Ale, to to pěkně ruchá," výskl si šenkýř Puhlovský z Rybitví. Myslel tím, jak dobře to drolí půdu. Slovo ruchati je od slovesa rušiti, které má význam také trhati, drobiti. Ten výrok pokřtil nové nářadí na ruchadlo.

"Požádali jsme o odborný odhad škody akademického sochaře a restaurátora, který obdržíme během několika dní. Ale je jasné, že škoda bude minimálně v řádu desetitisíců, můj soukromý odhad se pohybuje okolo sta tisíc," prozradil starosta Rybitví Radim Voltr.

"Ruchadlo bylo odlito nebo vykováno z bronzu. Dle záznamů z pamětní knihy obce Rybitví vážilo přibližně 350 kilogramů a pochází z roku 1927, kdy byl památník zhotoven ke stému výročí vynálezu," vysvětluje starosta.

Při výkupní ceně bronzu okolo 85 korun za kilogram si tedy mohl nenechavec přijít až na 30 tisíc korun.

Maketu ruchadla neznámí nenechavci z podstavce odřízli a pak odlomili. "Šlo o nefunkční maketu a je nasnadě, že se jedná o krádež s úmyslem zpeněžení materiálu ve sběrných surovinách," posteskl si na závěr starosta Voltr.


Video