Originál (vlevo) a padělek obrazu malíře Jana Kanyzy

Originál (vlevo) a padělek obrazu malíře Jana Kanyzy | foto: Koláž - iDNES.cz

Údajný padělek herec Kanyza propil v Aši, tvrdí prodejce obrazu

  • 39
Obraz Boží znamení od herce Jana Kanyzy, jehož údajný padělek nabízela jedna z pardubických galerií, dříve vlastnil dělník z Aše a má prý zajímavou historii. Herec jím měl totiž zaplatit útratu v hospodě. Kanyza příběh popírá, podle něj originál obrazu odvezla jeho známá do Francie, kde je dodnes.

Do Pardubic se obraz, který autor označil za falzifikát, dostal z aukční síně Bussmark v Praze. Její jednatel Miloš Hora iDNES.cz sdělil, že se u nich vydražil za 16 tisíc korun.

Dílo dal do aukce dělník z Aše, který prý malbu získal za tisícovku při rozprodeji majetku jedné hospody na západě Čech, v níž byl štamgastem. Tvrdil, že obraz dal kdysi sám herec hospodskému, když neměl na zaplacení útraty.

Kanyza historku popírá. "Je to nesmysl, ten obraz jsem s sebou do žádné hospody určitě nebral," říká herec.

Při pohledu na údajný padělek a originál obrazu je však i laikovi na pohled jasné, že jde o dvě odlišná díla. "Nic tam nesedí, podpis, formát, barvy, vše je jiné," vypočítává Kanyza.

Vyplatí se padělat Kanyzu?

V aukční síni, která od dělníka obraz koupila, však nepředpokládali, že by někdo falzifikoval žijícího autora, který je navíc známý spíše jako herec a v malířském oboru nepatří mezi špičky.

"Padělateli obvykle trvá několik let, než se naučí techniku daného malíře, než zvládne malovat podobně jako on. Většinou to dělají velmi dobří výtvarníci, kteří perfektně ovládají řemeslo. Nedovedu si představit, že by to někdo podstoupil a ještě riskoval trestní oznámení kvůli Kanyzovi," řekl Miloš Hora.

Hlavním rozdílem mezi falzem a originálem jsou barvy a podpis. "Podpis je velký, čitelný, jiným písmem. Já se takhle nepodpisuji," říká Kanyza. Podle Hory je však podpis první věcí, kterou se padělatelé naučí perfektně ovládat. "Nevím, proč by si někdo dal takovou práci s obrazem a připojil na první pohled špatný podpis," diví se.

Originál je podle Kanyzy v soukromé sbírce v Paříži, kam ho začátkem devadesátých let odvezla jeho známá. "Obraz jsem jí osobně předal," popisuje herec. Sám neví, proč by měl někdo zájem na padělání jeho děl. Tvrdí však, že to není poprvé, co se s falešným dílem setkal.

Cenu má i údajný padělek

Údajný padělek je však podle Miloše Hory i podle soudního znalce Jiřího Dvorského také hodnotným dílem.

"Velmi zajímavá barevnost i obsah sdělení, stejně tak i dobré technické provedení naznačuje vyzrálost autora," stojí v posudku, který Dvorský vypracoval. Ohodnotil dílo na 80 tisíc korun, i kdyby od Kanyzy nebylo.

Kanyza s ním nesouhlasí. "To dílo je diletantsky udělané, nemá s mojí tvorbou nic společného," řekl. Celým případem se nyní zabývá policie.


Video