Zatím není zřejmé, proč bezpečnostní opatření selhala

Zatím není zřejmé, proč bezpečnostní opatření selhala | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Učitel se v Beskydech zabil při zorbingu, žák se těžce zranil

  • 240
Tragicky skončil školní výlet v Beskydech, kde se zabil učitel na adrenalinové atrakci zvané zorbing. Spočívá v tom, že se člověk kutálí v nafouknuté plastové kouli. Tentokrát ji ale nezachytila síť pod svahem a koule se zastavila o strom. Žák, který byl uvnitř s učitelem, se vážně zranil.

Jedna ze tříd základní školy v Novém Jičíně si objednala atrakci zorbing v Třinci-Košařiskách u firmy z Českého Těšína. Na místě byl instruktor, který žákům vysvětlil, jak do nafukovací koule s otvorem uprostřed vlézt a jak bude vše probíhat.

Svědek události, místní chatař, MF DNES vypověděl, že viděl skupinu dětí, které připevnily a natáhly mezi dva stromy na svahu síť.

Učitel se v Beskydech zabil při zorbingu

Pak proběhla první zkouška - atrakci si vyzkoušel sedmačtyřicetiletý učitel s asi patnáctiletým žákem. Divoké kutálení měla ukončit právě síť. To se ale nestalo, koule zábranu pravděpodobně přeskočila a řítila se dál.

"Valila se po svahu několik stovek metrů, až se zastavila o strom," popsal polední události policejní mluvčí Ivan Žurovec.

Plastová bublina se zřejmě dostala do vysoké rychlosti, protože svah má úhel asi 35 stupňů a podle místního chataře se dá v zimě značně rychle sjíždět na lyžích.

"Koule se zastavila nárazem do stromu na kraji lesa. Tam se roztrhla a oba postižení z ní vypadli," sdělil mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Učitel se v Beskydech zabil při zorbingu

"Učitel v době příjezdu záchranářů nejevil známky života. Posádky zahájily neodkladnou resuscitaci, ve které pokračovaly po dobu asi čtyřiceti minut. Muž však utrpěl poranění hlavy a pánve, která byla neslučitelná se životem," dodal mluvčí.

Chlapec si při nárazu zranil hlavu a lékař měl u něj podezření na otřes mozku. Měl také poraněnou ruku a hrudník. "Byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Posádka letecké záchranné služby ho transportovala do nemocnice v Ostravě-Porubě," upřesnil Humpl.

Zatím není zřejmé, proč bezpečnostní opatření selhala. Kriminalisté prověřují podezření z ublížení na zdraví kvůli nedbalosti, kdy pachateli hrozí až pětileté vězení.

Mapa - Třinec

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio

, ,

Video