U Žlutic se převrátil kamion s prasaty, polovina z nich uhynula.

U Žlutic se převrátil kamion s prasaty, polovina z nich uhynula. | foto: HZS Karlovarského kraje

U Žlutic se převrátil kamion se stovkami selat, polovina uhynula

  • 16
Nákladní auto, které převáželo 450 selat, havarovalo v úterý odpoledne na silnici mezi Žluticemi a Manětínem v západních Čechách. Kamion se převrátil na bok a zůstal ležet mimo komunikaci. Nehoda na čtyři hodiny v místě zcela uzavřela provoz.

Přivolaní hasiči zajistili nákladní auto proti dalšímu posunu a začali zjišťovat, jak pomoci zvířatům uvnitř přepravního prostoru.

Místní zemědělci jim poskytli dva přepravníky, na které hasiči postupně zachráněná selata přemístili. Díky tomu žádné z prasat neuteklo do okolí.

Ze zadní části kamionu hasiči živá prasata postupně vyhnali, přední část, která ležela na boku, museli rozřezat a zvířata vytahat.

"Během zásahu zkrápěli s ohledem na slunečné a teplé počasí selata vodou," říká k zásahu Martin Kasal, mluvčí krajských hasičů.

Záchrana trvala přes tři hodiny, převrácené nákladní auto nakonec postavil zpět na kola jeřáb. Z přepravního prostoru pak hasiči vynosili mrtvá prasata. Ze 450 převážených selat jich uhynula zhruba polovina. Silnice byla po celou dobu zásahu zcela uzavřena.


Video