Požáry trav a lesního náletu vypadají nevině, ale končí tragicky, říká krajský mluvčí hasičů. Ilustrační foto.

Požáry trav a lesního náletu vypadají nevině, ale končí tragicky, říká krajský mluvčí hasičů. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

U státních hranic hořel les, plameny se přenesly i do Německa

S rozsáhlým požárem trávy a lesního náletu u státní hranice se potýkali hasiči u Starého Hrozňatova na Chebsku. Požár zasáhl i sto metrů do německého území. Práci hasičům ztěžoval nepřístupný terén, přesto se jim podařilo plameny brzy uhasit.

Hasiči poslali k požáru sedm cisteren z širokého okolí. "Hořela tráva a drobný lesní nálet. Požár zasáhl sto metry i na území Německa," řekl iDNES.cz mluvčí krajských hasičů František Petr s tím, že po uhašení vyrozuměli své německé kolegy.

Co do zasažené plochy i nasazených sil se podle Petra jednalo o "o požár většího rozsahu".

"Požáry travních a lesních porostů vypadají nevině, ale jsou to přesně ty požáry, které v cizině způsobily tragedie," dodává Petr a připomíná například letní ničivé požáry v Řecku.

Hasiči se museli na Chebsku dostávat k plamenům nepřístupným terénem, ale přesto podle Petra požár poměrně rychle uhasili. Nikdo nebyl zraněn. 

Požáry trav a lesního náletu považují hasiči za velmi nebezpečné i pro ně samotné. Když se totiž obrátí vítr, mohou je plameny a dým rychle pohltit.

Příčina požáru není prozatím známa. Pravděpodobně za něj může značné sucho, vyloučena ale není ani něčí neopatrnost při zacházení s ohněm.

,

Video