David Rath

David Rath | foto: Michal Sváček, MAFRA

Tři měsíce od zadržení Davida Ratha: noví obvinění i možný konec vazby

  • 251
Přesně před třemi měsíci zadržela zásahová jednotka poslance Davida Ratha. Sněmovna ho zbavila imunity pro obvinění z korupce a středočeský exhejtman skončil ve vazbě. Policie od té doby vyslýchá svědky a chce Rathovo obvinění ještě rozšířit. Projděte si, co se v poslední době v politikově kauze změnilo.

Policie zadržela Davida Ratha 14. května. Našla u něj sedm milionů korun v krabici od vína. Podle obvinění se jednalo o úplatek. Ratha se okamžitě zřekli spolustraníci z ČSSD a kolegové ze Sněmovny ho zbavili v této kauze imunity. iDNES.cz sestavil, co se hlavně v posledním měsíci odehrálo v případu nového.

1
Rathovy funkce

David Rath se po zadržení a obvinění vzdal většiny svých funkcí, včetně členství v ČSSD a pozice středočeského hejtmana. Jeho nástupkyní se stala jeho dosavadní náměstkyně Zuzana Moravčíková (více zde).

Jediné, čeho se Rath nevzdal, je poslanecké křeslo. Odmítl odejít, i když ho k tomu vyzvala jeho bývalá strana. Kvůli tomu ho musela k jednání Sněmovny o jeho imunitě doprovázet eskorta.

Poslanec Rath tak stále pobírá plat a donedávna i peníze například na dopravu nebo ošacení. Teprve před několika týdny o tyto náhrady přišel (více o odejmutí náhrad zde).

2
Rathova vazba

Davidu Rathovi v úterý 14. srpna vyprší vazba kvůli ovlivňování svědků. Ta ze zákona trvá tři měsíce, a pokud nejsou důkazy, že by obviněný skutečně někoho zkoušel ovlivnit, není možné její prodloužení.

Stále však trvá útěková vazba a vazba, která má zabránit v pokračování v trestné činnosti. Rathovi advokáti už ale minulý týden podali žádost o jeho propuštění a soud o ní bude rozhodovat 20. srpna.

Za Ratha se v souvislosti se žádostí zaručilo už na třicet lidí. Veřejně to přiznal poslanec Jiří Šlégr, který to odůvodnil ohledem na jeho rodinu a syny (více zde).

3
Rathovy stížnosti

Advokáti Davida Ratha si od počátku stěžují na postup policie, na poslancovo uvěznění. Zatím ale neuspěli. 

Třikrát podal David Rath stížnost i k Ústavnímu soudu. První se týkala jeho vazby a ústavní soudci ji už zamítli. Také druhá stížnost se týká vazby, u ní však verdikt ještě nepadl. Nyní si exhejtman stěžuje na postup Poslanecké sněmovny při červnové schůzi, kdy poslanci rozhodli o přípustnosti Rathova stíhání.

4
Rathovi blízcí

Lidé spojení s Davidem Rathem chtějí zůstat v politice. V krajských volbách se objevili na kandidátce sdružení Středočeši2012.cz. V čele kandidátky je bývalá mluvčí Středočeského kraje a spolupracovnice exhejtmana Davida Ratha Berill Mascheková. Do voleb jde i Rathova manželka Eva.

Naopak řada lidí spojených s bývalým hejtmanem musela opustit funkce. Končí například Rathův muž v Bruselu Marek Semerád, který čelil kritice, že za vysoký plat neodvádí dost práce (více zde). S hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou se dohodl, že k 12. říjnu odejde.

5
Rathův majetek

Zatímco u Petra Kotta a Kateřiny Pancové zabavovala police jejich majetek krátce po obvinění, David Rath o něj přišel až dva a půl měsíce od obvinění.

Nyní tak nemůže nakládat s některými svými nemovitostmi a pozemky. Část z nich vlastní sám, jiné společně s manželkou či přítelkyní. S každou z nich spoluvlastní například dům v Hostivici.

Obhájci tvrdí, že policie nechtěla, aby měl bývalý hejtman na případnou kauci. Policie to odmítla a tvrdí, že jde o náhradu za milionové úplatky, o kterých neví, kam zmizely (více zde).

6
Rathovi spoluobvinění

Policie už celkem v korupční kauze obvinila včetně Davida Ratha jedenáct lidí. Na počátku to kromě Ratha byli Kateřina Pancová - ředitelka kladenské nemocnice, Petr Kott - exposlanec, Pavel Drážďanský - ředitel firmy Konstruktiva Branko, Ivana Salačová - ředitelka firmy FISA, Lucia Novanská - členka představenstva ML Compet, Tomáš Mladý - obchodní ředitel firmy Konstruktiva Branko, Martin Jireš - šéf představenstva firmy PURO-KLIMA.

Postupně se seznam rozšířil o Václava Kovandu - ředitele závodu Roztoky firmy POHL CZ, Jindřicha Řeháka - jednatele firmy Hospimed a Jana Hájka - ze společnosti B Braun Medical. Poslední dva jmenovaní byli obviněni v souvislosti se zakázkami pro středočeské nemocnice. Kvůli nim chce policie rozšířit i obvinění Davida Ratha. Na počátku září tak bude Sněmovna jednat, zda bývalého hejtmana zbaví imunity i pro tyto případy.

Z obviněných je na svobodě Ivana Salačová, která spolupracovala s policií. Propuštěna byla na konci června. Její advokát uvažuje o tom, že by mohla usilovat o status spolupracující obviněné (více zde). 


Video