Nehoda u Panenského Týnce

Nehoda u Panenského Týnce | foto: Karel Kopáč

Tragédii u Loun odstartoval manévr řidiče fabie, podívejte se

  • 779
Vysoká rychlost a chybné předjíždění byly nejspíš příčinou tragické středeční nehody na Lounsku. Policie ještě neukončila vyšetřování, nevyjádřili se ani znalci. Jisté ale je, že ke střetu kamionu Renault Magnum a Fordu Transit by nedošlo bez předjížděcího manévru Škody Fabia.

"Jednačtyřicetiletý řidič fabie, jedoucí ve směru od Prahy na Chomutov, předjížděl jedno nákladní vozidlo a již se nestačil vrátit do svého jízdního pruhu. V protisměru se bočně střetl s transitem, který se následkem srážky stal neovladatelným a čelně se srazil s kamionem," popsala tragickou nehodu lounská policejní mluvčí Jarmila Střelcová.

. Animaci nehody najdete zde

Tragická nehoda u Panenského Týnce na Lounsku

Animace tragické nehody u Loun

Na silnici I/7 v okolí Panenského Týnce jezdí auta pravidelně vysokou rychlostí. Od konce rychlostní silnice se dvěma pruhy v každém směru na Slánsku až po Louny je to jedno z mála míst, kde je relativně přehlednější a širší silnice, včetně stoupacích pruhů.

Řada šoférů v okolí Sulce a Panenského Týnce riskuje při předjíždění a dohání "zpoždění", které vzniká v kolonách.

Nehoda u Panenského TýnceK nehodě došlo v místě, kde se vozovka ve směru na Chomutov rozšiřuje do dvou stoupacích pruhů. Stačilo, aby fabie počkala, až nákladní auto uhne, a nemusela by ho předjíždět protisměrem. Pár metrů a osm dělníků ze stavební firmy Ziki mohlo žít.

Obvinění zatím nepadlo
Kriminalisté řidiče fabie zatím neobvinili. "Případ vyšetřujeme, musí se k němu vyjádřit soudní znalci. Je to složité, bylo tam hodně aut a situace je nepřehledná. Obvinění řidiče fabie se nedá vyloučit, ale zatím jde jen o spekulaci," upozornila mluvčí Střelcová.

Ke srážce tranzitu a kamionu došlo ve středu v půl sedmé večer. Od té doby byla silnice číslo 7 v úseku šesti kilometrů mezi Prahou a Chomutovem uzavřená.  - více zde

Kolem půl desáté přijel k místu nehody jeřáb a nákladní auto, aby přeložily náklad z nabouraného kamionu. Ten vezl železný materiál z Hrádku u Rokycan do chomutovských válcoven, kde se z něj budou dělat trubky. Překládka skončila až kolem půlnoci.

Nehoda u Panenského TýnceV tu dobu hasiči vyprošťovali poslední těla ze zdemolovaného tranzitu. Několik hodin totiž trvalo policistům, než celou nehodu zaznamenali, nafotili a proměřili vzdálenosti.

Kromě kriminalistů a dopravních policistů přijeli i státní zástupce nebo soudní znalec. A také psovod se psem. "První informace o nehodě nebyly jasné. Proto policisté prověřovali, zda někdo další není ve tmě mimo silnici," vysvětlila Střelcová.

Vyprošťování těl trvalo desítky minut
Dvě těla z tranzitu v podstatě vypadla, zbylých šest ale hasiči vytahovali sedmdesát minut a skončili až půl hodiny po půlnoci.
 
To už byl odvezen tahač a brzy poté odtahová služba naložila i tranzit – s vytrhanými sedadly, roztříštěnou přední částí vozu a zcela zničenou přední nápravou.

Nehoda u Panenského TýncePak vozovku uklidili pracovníci lounské správy a údržby silnic. "Už jsem tady zažil hodně nehod. Ale tahle je jasně nejhorší," prohlásil jeden z nich při čekání.
 
Provoz na silnici byl plně obnoven kolem druhé hodiny ranní. Hned dopoledne se ale vyšetřovatelé vrátili, aby pokračovali ve zjišťování, jak přesně a proč k tragédii došlo.


Video