Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Julínek žádal za stíhání 756 tisíc, soud mu přiznal jen třicet

  • 8
Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek nedostane od státu náhradu nemajetkové újmy za své stíhání ani peníze vynaložené na mediální zastupování v trestní kauze. V žalobě se domáhal celkem 756 000 korun, soudy mu však přiznaly pouze 30 000, které zaplatil za právníky. Rozsudek pražského městského soudu je pravomocný.

Ministr podepsal v roce 2008 smlouvu na provozování letecké záchranné služby soukromými firmami. Kriminalisté o pět let později tvrdili, že tím státu způsobil škodu ve výši 792 milionů korun, protože policie či armáda mohly službu provozovat levněji.

Julínek obvinění už dříve označil za absurdní a výpočet škody přirovnal ke sčítání jablek s hruškami. Nejvyšší státní zastupitelství jeho stíhání po čtvrt roce zrušilo pro nedostatek důkazů, policisté později kauzu odložili.

Nemajetkovou újmu za sdělení obvinění ze zneužití pravomoci a porušování povinností při správě cizího majetku vyčíslil lékař na půl milionu korun. Žalované ministerstvo spravedlnosti se hájilo tím, že újma je promlčená. Julínek se jí totiž začal domáhat až dva roky po zastavení stíhání, ačkoliv podle zákona to měl udělat do šesti měsíců.

Služby mediální agentury ministerstvo rovněž proplatit nechtělo, protože podle něj přímo nesouvisely se sdělením obvinění. Ohledně advokáta uznal úřad nárok pouze na 8000 korun, další náklady na právníky prohlásil za neúčelné. Městský soud ve středu Julínkovi přiznal za právní zastoupení dalších 22 000.


Video