Policisté během zásahu v areálu továrny Aircraft Industries v Kunovicích

Policisté během zásahu v areálu továrny Aircraft Industries v Kunovicích | foto: Zdeněk NěmecČTK

To je asi náš Karel, hlesla Muselova matka, když slyšela o střelbě

  • 322
"Haló, pane Muselo, haló, jste tam? Jsou uvnitř nějací zranění?!“ Slova policejního vyjednavače se rozléhají nádvořím před jednou z budov letecké společnosti Aircraft Industries v Kunovicích, ale žádná odpověď na ně nepřichází. Místo toho zazní výstřel, kterým podle všeho Karel Musela zastřelil sám sebe.

Když policisté vejdou dovnitř, najdou tady také dvě jeho oběti. Třetí oběť, generální ředitelka společnosti, je lehce zraněná na hlavě, před střelbou se totiž stihla ukrýt (o střelbě v Aircraft Industries čtěte také zde).

Generální ředitelka Aircraft Industries Ilona Plšková

Kdo by čekal, že se něco takového v malém městečku Kunovice nedaleko Uherského Hradiště uprostřed čtvrtečního dne odehraje? I když - o lecčems možná svědčilo už ráno.

"Asi půjdu na procházku," řekl střelec sousedům před útokem

"Co tak brzo vstáváš?" ptal se ve čtvrtek ráno soused Karla Musely, který seděl v mlhavém ránu u domu a pokuřoval. "Ale, nemohl jsem dnes nějak spát. Asi půjdu na procházku," odpověděl prý Karel Musela, který na procházky chodil poměrně často, byť mnohdy se svou pětasedmdesátiletou matkou, která byla nemocná a měla potíže s chůzí.

Karel Musela

Karel Musela

Narodil se 10. června 1955 v Karlových Varech. Vyučil se automechanikem a vystudoval SPŠ strojnickou v Lokti nad Ohří. V roce 2006 začal pracovat pro Aircraft Industries. Amatérský malíř.

Často bylo proto možné vidět, jak jde s hůlčičkou pomalu po Kunovicích a její syn ji podpírá. Tentokrát však matka nebyla doma, ležela v nemocnici a měla se vrátit až příští týden.

Za chvilku už sousedé viděli, jak Karel Musela odchází. Nikdo z nich netušil, že s sebou nese dvě zbraně, které o několik desítek minut později použije. Že jejich soused jezdí na střelnici trénovat, to věděli. Věděli také, že má doma hned několik zbraní.

Karel Musela měl podle slov jeho sousedů totiž strach o  život. Některým známým prý o svém strachu vyprávěl. Když byl před třemi lety nalezen v lese pod mysliveckým posedem jeho těžce zraněný bratr, byl přesvědčen, že nešlo o nešťastnou náhodu, ale o úmyslný útok některých lidí.

Netajil se tím a bál se, že jednou se stane cílem útoku také on. "Vždycky říkal, že má dům zabezpečený tak, aby se k němu nikdo nedostal," vzpomínal ve čtvrtek jeden z jeho bývalých kolegů z práce.

Do areálu firmy se zřejmě dostal přes lékařskou ordinaci

Dramatické minuty

11:48 Linka 112 dostává zprávu o střelbě v kunovickém podniku.

11:50 Informaci dostává i policie.

12:02 Místní policie přijíždí na místo a začíná zajištovat prostor.

13:30 Policie spouští akci.

13:45 Z budovy se ozývá výstřel, střelec obrátil zbraň proti sobě.

13:55 Lékaři se dostávají k obětem a zraněné.

14:05 Zraněná opouští budovu.

14:10 Začalo vyšetřování, vyslýchání svědků na místě.

14:30 Policie ukončuje akci.

Ve čtvrtek se však rozhodl zaútočit on sám. Jak se dostal do podniku, není jasné. V minulosti tady sice pracoval, ale musel odejít. Přes vrátnici u vchodu do areálu by ho bezpečnostní služba pustit vůbec neměla.

Je proto pravděpodobné, že u brány jako důvod návštěvy uvedl cestu k lékaři. Na tom by nebylo nic divného, v areálu je totiž lékařská ordinace a řada místních lidí ji navštěvuje. Lékař ordinuje v budově na okraji areálu hned vedle ředitelství firmy Aircraft Industries.

Když už byl Karel Musela uvnitř areálu, nebylo těžké jakkoliv se po podniku pohybovat. Navíc dobře věděl, kde je cíl jeho cesty. V sídle vedení společnosti zrovna zasedalo představenstvo za účasti ruských investorů - většinový podíl v kunovickém podniku mají totiž Rusové.

Policisté volali na střelce, pak ho našli mrtvého

Co se přesně odehrálo uvnitř, není známo. Svědci ale říkají, že zaznělo několik výstřelů a z budovy utíkala sekretářka, která všechny varovala, aby dovnitř nikdo nevcházel.

Za několik minut už byla na místě okresní policie, za několik desítek minut bránou podniku projížděla krajská policejní zásahová jednotka. Ozbrojení muži v kuklách obklíčili budovu a chystali se na případný zásah. Vše ukončil sebevražedný výstřel.

Lidé, kteří Karla Muselu znali, prohlašují přesvědčivě: "Chtěl zastřelit právě dvojici, kterou zastřelil." Dva české manažery firmy, o nichž si myslel, že stojí za záhadným ochrnutím jeho bratra Pavla.

U domku, z něhož ráno ozbrojený Karel Musela odcházel, už stáli odpoledne policisté a uvnitř mluvili s jeho matkou.

Měli jsme jít od oken, líčí zásah lidé z továrny

"Chuděra, z nemocnice ji dovezli dřív, aniž někdo tušil, co se stane. Byla zrovna u nás, když v rádiu hlásili, že někdo střílí po lidech z vedení firmy," popsala sousedka.

Když zprávu uslyšela pětasedmdesátiletá Anna Muselová, tušila už, co se stalo. "To je asi náš Karel," pronesla těžce před sousedy.


Video