Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teplo: oběť nebo zločinec?

  21:54
Zajímavý případ vyšetřují středočeští kriminalisté. V případu šestatřicetiletého Zdeňka Tepla z Votic na Benešovsku totiž prověřují dvě naprosto protichůdné verze. Jeden tým vyšetřovatelů vede muže jako poškozeného, druhý naopak jako pachatele.Tepla viděli jeho příbuzní naposledy v místě bydliště 15. března. O pět dní později vyšetřovali benešovští dopraváci u Racku na silnici mezi Týncem nad Sázavou a Benešovem lehkou nehodu Teplova automobilu Mazda 626. Řidič utekl a když policisté objevili v kufru části tkáně s vlasy a navíc na čalounění a v kufru auta množství krvavých stop, ještě ne zcela zaschlých, ujali se případu kriminalisté.

Krev byla Teplova
Zkouška DNA jednoznačně potvrdila, že všechny biologické stopy patří majiteli auta, avšak na dlouhé měsíce to bylo vše, co se podařilo zjistit.

Neúspěšné pátrání po řidiči Mazdy ukončila až 25. června náhoda. Při jiné nehodě u Poříčí nad Sázavou sjel automobil VW Polo před mostem přes Sázavu z vozovky a zastavil až v úvozu na železniční trati. Vážně zraněný řidič se v pudu sebezáchovy doslova vyškrabal z vraku před přijíždějícím osobním vlakem, který v okamžiku změnil vozidlo na hromadu šrotu.

Překvapení v nemocnici
"Sedmadvacetiletý řidič z Benešova skončil v nemocnici, a když byl z nejhoršího venku, přiznal, že s Teplovou mazdou havaroval u Racku on," uvedl kriminalista z Benešova, který si však nepřál být jmenován. Upřesnil, že v krvi zraněného se nenašel alkohol ani drogy. Přesto se prokázalo, že pravidelně užívá pervitin.

"Při pozdějším výslechu uvedl, že se svým o dva roky starším kamarádem Tepla utloukli basebalovou pálkou nedaleko rybníku Papírna u Benešova. Starší z pachatelů vraždy, který se s Teplem znal třináct let s ním měl odjet následující den do Švýcarska," řekl kriminalista. Motiv vraždy byl jednoznačně loupežný. "Chtěli získat automobil," potvrdil vyšetřovatel.

Na Benešovsku se o vraždě hodně mluvilo a tím také přibývaly další detaily. "Mrtvolu vrazi ukryli do příkopu u Papírny. Báli se však, že ji někdo brzy objeví, proto se na místo vrátili. Zavražděný byl ale už ztuhlý a z kufru auta mu při převozu koukaly nohy," říká obyvatel Benešova. Policisté však tuto lidovou tvořivost nepotvrdili.

Teplo zmizel beze stopy
Zdeňka Tepla - živého či mrtvého - policisté dosud nenašli a nepomohla jim ani výpověď obviněných, ve které podrobně popsali odstraňování mrtvoly. "Tělo muži společně naložili do kufru mazdy, cestou odstřihli z plotu drátěné pletivo, tělo do něj zabalili a hodili z mostu do údolní nádrže Švihov na Želivce," uvedl vyšetřovatel Jaroslav Hausknecht.

Oba obvinění muži sice nepopírají, že Tepla utloukli, ale vražedný útok svádí jeden na druhého. Při své obhajobě později své první výpovědi odvolali a tvrdí, že Teplo skutečně odcestoval do zahraničí.

Teplo je podezřelý ze zneužívání žen
Druhý tým vyšetřovatelů se zabývá Teplovou aktivitou, která z něj dělá podezřelého. Jeho doznání se už pravděpodobně získat nepodaří.

Hnědovlasý štíhlý muž se projížděl po celé republice nejprve ve voze z votické autopůjčovny, později vlastní mazdou. "Při svých výletech vyhledával osamělé ženy a nabízel jim svezení," říká vyšetřovatel Stanislav Plocek. V roce 1994 se Teplo často vyskytoval na Sedlčansku a právě tam obtěžoval ženy a dívky. "Tahal je za ruce a nutil je, aby nasedly do vozu."

Policie Tepla podezřívá, že v lednu 1994 zbil osmnáctiletou Petru Jandovou ze Sedlčan. Její bezvládné tělo odtáhl pod cholínský most a hodil do vody, kde se dívka v bezvědomí utopila.

Teplo působil také na Táborsku a Královéhradecku. Tam byl v roce 1999 za omezování osobní svobody podmíněně odsouzen na 13 měsíců. Pokus o znásilnění mu však vyšetřovatel neprokázal, přestože byl podezřelý i z tohoto. Za podobný delikt si Teplo odseděl trest v Německu.

Obětem sliboval práci v zahraničí
Byl velice výřečný a ženám sliboval zprostředkování práce v zahraničí, nejčastěji v Německu, Rakousku, Švýcarsku nebo v Itálii, kde ostatně často pobýval. Ženám nabízel místo tanečnic nebo práci v modelingu. Nezáleželo mu na tom, jak stará je žena, či jakou má postavu. V autě je natáčel kamerou skrytou v koženém příručním kufříku. Důvěřivé ženy jezdily za Teplem i do Votic. Využíval toho k pohlavním stykům. "Také tyto scény si nahrával na skrytou kameru," říká Plocek.

Byl Teplo i brutální vrah?
Policie však stále shromažďuje důkazy také k další nedořešené vraždě. V červnu 1992 byla v zámeckém parku v Průhonicích nalezena jedenadvacetiletá Dita Hrabánková. Brutální vraždu zakončil pachatel bezprecedentním činem - odnětím vnitřních orgánů. "Také v tomto případě máme podezření, že by mohl vraždit Teplo. Mezi stovkami adres a telefonních čísel dívek a žen nalezených při domovní prohlídce v jeho votickém bytě jsme totiž objevili také kontakt na matku zavražděné dívky," dodal Plocek.

Zdeněk Tepla. Žije, nebo je mrtvý? Oběť, nebo zločinec? 4. prosince 2000

Autor:
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...