Policii oslabuje snižování stavů a odchody policistů. Kriminalita naproti tomu roste (Ilustrační snímek).

Policii oslabuje snižování stavů a odchody policistů. Kriminalita naproti tomu roste (Ilustrační snímek). | foto: Radek Cihla, MAFRA

Kriminalita na severu Moravy roste a lépe nebude, policistů ubývá

  • 62
Kriminalita v Moravskoslezském kraji roste, za loňský rok poskočila směrem vzhůru nejvýrazněji v Česku. Mezi největší potíže patří krádeže či třeba vloupání do chat. A další špatnou zprávou je, že zlepšení není na obzoru. Policii totiž chybí peníze a místo náboru naopak snižuje stavy.

Strach vyjít v noci na ulici. Obavy z okradení. Takové pocity zažívá čím dál více lidí na severu Moravy. A jak ukazují policejní statistiky, nejsou bezdůvodné. Kriminalita v kraji totiž stoupá. Loni dokonce nejvíc v Česku: o 6,93 procenta oproti roku 2010.

Nárůst zaznamenali policisté ve všech bývalých okresech kraje vyjma Ostravy. Tam kriminalita loni proti předchozímu roku o 0,37 procenta poklesla. Přesto to pro zdejší policisty není důvod k radosti.

Spíš naopak. Policisté totiž pracují ve stále těžších podmínkách. Je jich méně, ale musí zvládat stále stejný, ba i větší objem práce, než dělali dřív ve větším počtu zaměstnanců. To mnohé z nich frustruje. Zažívají pocity vyhoření. Stavy u policie se snižují kvůli trvale omezenému přísunu peněz od státu.

"Teď máme 977 policistů, což je o 104 méně, než je cílový stav, který se navíc kvůli restrikcím před časem taky snížil. Ještě před třemi lety byl na hodnotě 1 181 policistů," řekl ostravský policejní ředitel Tomáš Landsfeld.

Policejní šéf Lessy: Největší problém je zastavený nábor

S každou další restrikcí se podle něj schopnosti policie adekvátně reagovat zhoršují. "Obyvatelé Ostravy si zatím nižšího počtu policistů nemohli všimnout, ale ztěžuje to práci samotným policistům," říká Landsfeld.

Snižující se stavy policistů trápí i policejního ředitele Petra Lessyho. "Za největší problém považuji zastavení náboru nových policistů, se kterým se potýkáme téměř dva roky," uvádí.

Několikrát podle svých slov žádal ministra vnitra o navýšení peněz na nábor policistů, ale zatím bezvýsledně "Vzhledem k tomu, že nemůžeme doplňovat stavy policistů ke stanovenému minimálnímu standardu, tak nám v Česku nyní chybí jedno malé krajské ředitelství," zmiňuje policejní prezident.

Trestných činu přibylo nejvíc na Karvinsku a Bruntálsku

Loni oproti předchozímu roku kriminalita v kraji nejvíc stoupla na Karvinsku, druhý nejvyšší nárůst zaznamenali policisté na Bruntálsku, na třetím místě bylo Opavsko.

Mnozí z lidí přiznávají, že se víc než dřív bojí třeba okradení. "Nikdy jsme neměli důvod zamykat - dům ani branku do zahrady nebo kůlnu. Všichni se tu známe a nikoho by ani nenapadlo něco sousedovi vzít. Ale v poslední době zamykat musíme, ztrácejí se sekačky na trávu, pily i další nářadí. Zloději objíždějí i okolní vesnice," říká třeba devětatřicetiletý Rostislav Klein z Jezdkovic na Opavsku.

Proč je kriminalita v kraji vysoká? Faktorů, které k tomu přispívají, je řada. Patří k nim například zhoršující se sociálně-ekonomická úroveň lidí, vysoká nezaměstnanost, závislost lidí na alkoholu a drogách, ale mnohdy třeba i laxní přístup obyvatel k ochraně svého majetku.

Musíme předejít dalšímu Šluknovsku, varuje šéf policie

Podle ostravského primátora Petra Kajnara však na tom Ostrava co do kriminality není hůř než mnohá jiná města v Česku.

"Když si přepočítáme počet trestných činů v Ostravě na jednoho obyvatele a srovnáme s ostatními městy, zjistíme, že kriminalita není větší než například v Praze nebo Olomouci," říká Petr Kajnar.

Jisté přitom je, že kriminalita a nepokoje, zvlášť v některých oblastech kraje jako Karviná či třeba Havířov, představuje stále se stupňující problém. "Musíme společně se starosty těchto obcí spolupracovat a nastavovat bezpečnostní a preventivní opatření tak, aby nevznikly rozsáhlejší problémy a nepokoje, jako tomu bylo třeba ve Šluknovském výběžku," říká Petr Lessy.


Video