Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šrejber odjel z věznice mercedesem

  11:17
Netrvalo to ani čtyři hodiny. Ve 14:00 vynesl Nejvyšší soud rozsudek, kterým zrušil bývalému tenistovi Milanu Šrejbrovi pětiletý trest. Krátce po 17. hodině Šrejber věznici v Českých Budějovích opustil. Řekl, že se cítí dobře a nastoupil do černého mercedesu svého právníka. S novináři odmítl mluvit. Z věznice vyšel v džínách a bílém triku. Na očích měl černé brýle. Na první pohled působil klidným dojmem.

Podle verdiktu Nejvyššího soudu v Brně porušily nižší soudy zákon. Vyhověl tak stížnosti ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše ve prospěch Šrejbra. Pražský soud bývalého tenistu loni odsoudil k pěti letům vězení za zneužívání informací v obchodním styku. Trest si odpykával od března v Českých Budějovicích.

Nejvyšší soud zrušil verdikty pražského městského i vrchního soudu a též Šrejbrovu vazbu. "Rozsudky obecných soudů porušily zákon v neprospěch obviněného," uvedl soudce Jiří Pácal, který senátu Nejvyššího soudu předsedal.

"Obecné soudy dostatečně nevyvrátily Šrejbrovu obhajobu a neprokázaly skutkovou podstatu trestného činu, záměr opatřit sobě nebo někomu prospěch," konstatoval Pácal.

Glosa Martina Komárka: Šrejberův soud

Obecné soudy neprokázaly, že by Šrejbrova společnost dosáhla prospěchu. "Prospěch byl vypočítán chybně. Bude třeba ho nově spočítat," řekl Pácal. Na počátku i na konci transakce měla Šrejbrova společnost majetek na stejné úrovni. Soudy se však otázkou konečného zisku firmy dostatečně nezabývaly, upozornil Pácal.

Dodal, že soudy dostatečně neprokázaly, že by Šrejber znal předpokládaný vývoj kurzů akcií. Ceny prodávaných akcií odpovídaly aktuálním cenám na pražské burze, dodal. Soudy neprokázaly ani případné antedatování smluv.

Zúčastněné strany vnímají verdikt různě

Verdikt Nejvyššího soudu vnímají obě strany sporu zcela odlišně. Státní zástupce Roman Hájek z nejvyššího státního zastupitelství míní, že pokud budou provedeny všechny požadované důkazy, jak navrhl Nejvyšší soud, může na to Šrejber ještě více doplatit. "Jsem přesvědčen, že prospěch vznikal mnohem dřív, než naznačuje Nejvyšší soud. Může dojít paradoxně k rozšíření viny oproti tomu, co jsme navrhovali my původně," poznamenal.

Naopak Šrejbrův advokát Tomáš Král se nového řízení nebojí a naznačuje, že jeho konec je nejistý. "Jsem rád, že jsme se dočkali spravedlnosti," řekl novinářům. "Důkazy nebyly provedeny k naší škodě, nebojíme se jich. A vzhledem k tomu, že je to už pár let, bude obtížné některé důkazy dávat dohromady," dodal.

Žalobce musí začít od začátku
Případ se tak vrací zpět k pražskému státnímu zástupci. Ten bude muset doplnit vyšetřování o výslechy svědků obhajoby a soudních znalců a vypracovat novou obžalobu.

Státní zátupce musí navíc znovu shromáždit veškeré důkazy. "Bude nezbytné si vyžádat potřebné doklady u komise a střediska pro cenné papíry. Tyto údaje budou poté předloženy znalci, který spočítá zisk," uvedl soudce.

Musí se vyjasnit také nesrovnalosti mezi nálezy znalců.

Vazba Šrejbrovi hrozí stále
Šrejber bude sice propuštěn z vězení a nyní nejsou důvody, aby byl vzat do vazby, ale tato situace se může změnit.

"Důvodem by mohlo být to, že se obviněný vyhýbá nebo maří vyšetřování," řekl soudce Nejvyššího soudu. V takovém případě by bylo znovu na státních orgánech, aby opětovně posoudily možnost vzít Šrejbera do vazby.

Bývalý tenista ve středu opustí brány českobudějovické věznice, kde si výkon trestu odpykával.

K Nejvyššímu soudu se Šrejber nedostavil. Sám požádal, aby se jednání nemusel účastnit. Senát mu vyhověl.

Advokát žádal zproštění obžaloby
Dopoledne, před vynesením rozsudku, nikdo nepožadoval ani nepředložil nové důkazy. Nejvyšší soud jen konstatoval podstatu problému.

Šrejbrův advokát Tomáš Král ve své řeči požádal, aby soud vyhověl stížnosti ministra vnitra a zároveň, aby zprostil Šrejbra obžaloby v plném rozsahu.

Stížnost ministra spravedlnosti proti postupu vrchního a městského soudu v Praze přečetl zástupce Nejvyššího státního zastupitelství.

O čem Nejvyšší soud rozhodoval
Nejvyšší soud mohl na základě ministerské stížnosti nařídit nový proces u soudu nižší instance, nebo sám ve věci rozhodnout a vynést rozsudek, což učinil. Mohl také zamítnout Šrejbrovo odvolání i Burešovu stížnost.

Ministr spravedlnosti má právo odložit nebo přerušit výkon rozhodnutí, proti kterému podal stížnost.

Za co bývalý tenista pyká
Šrejber podle pravomocného rozsudku v roce 1996 nezákonně obohatil svoji společnost Šrejber Tennis Investing (ŠTI) o 13 milionů korun. Peníze odčerpal z podílových fondů, které spravoval. ŠTI jim podle rozsudku prodávala akcie za vyšší cenu, než za kterou je poté od nich odkupovala.

Ministr označil soudní řízení se Šrejbrem za neúplné. Podle něj také zjištění, která rozsudek obsahuje, buď neodpovídají důkazům, nebo jsou nesprávná. Svou stížností Bureš vyhověl Šrejbrovu advokátovi Tomáši Královi.

"Ministr dospěl k závěru, že rozsudkem Vrchního soudu v Praze byl porušen zákon v neprospěch obviněného," uvedl šéf tiskového oddělení resortu Vladimír Voráček.

KAUZA ŠREJBER V DATECH

10. dubna
1998

Ministerstvo financí podalo na Šrejbra trestní oznámení na základně upozornění banky o podezřelých finančních operacích týkajících se jeho fondů. V září 1997 resort Šrejbrově investiční společnosti udělil desetimilionovou pokutu za nelegální obchody s cennými papíry.

2. září
1998

Šrejber byl obviněn ze zneužívání informací v obchodním styku.

Červen
1999

Státní zástupce Šrejbra obžaloval. Bývalý tenista uzavřel v letech 1995 a 1996 celkem 26 kupních smluv. Jejich předmětem byl prodej a nákup cenných papírů mimo organizovaný trh, přičemž z těchto obchodů vznikl pro společnost Šrejber Tennis Investing (ŠTI) celkový finanční prospěch 14,1 milionu korun. Naopak pro Šrejber fond dividendový znamenaly tyto obchody údajně ztrátu 8,4 milionu a pro Šrejber fond růstový 11,9 milionu.

3. dubna
2000

Líčení u Městského soudu v Praze bylo odročeno, Šrejber omluvil svou nepřítomnost obchodním jednáním v USA. Ani další jednání se nekonalo. Šrejber zaslal soudu omluvu, v níž vysvětlil, že se jeho obchodní aktivity v USA protáhly.

19. října
2000

Šrejber po návratu ze Spojených států převzal na Městském soudu v Praze obžalobu.

4. prosince
2000

Líčení před pražským městským soudem se na Šrejbrovu žádost konalo v jeho nepřítomnosti. Městský soud v Praze vydal na Šrejbra zatykač.

6.-7. ledna
2001

Šrejber byl zatčen v noci na letišti v Praze-Ruzyni po příletu z Londýna do Prahy.

7. ledna
2001

Městský soud v Praze uvalil na Šrejbra vazbu. Stanovil zároveň pětimilionovou kauci. Částku složila o dva dny později Šrejbrova matka na účet soudu.

12. ledna
2001

Soud se rozhodl kauci přijmout, Šrejber však zatím zůstal ve vazbě. S rozhodnutím soudu totiž nesouhlasil státní zástupce a podal stížnost k vrchnímu soudu.

19. ledna
2001

Městský soud v Praze odsoudil Šrejbra k 5,5 roku vězení za zneužívání informací v obchodním styku. Uznal jej vinným ze zneužívání informací v obchodním styku. Dopustil se ho údajně nezákonnými obchody s cennými papíry, jimiž podle soudu nezákonně obohatil o 13 milionů korun svoji společnost ŠTI.

1. února
2001

Šrejber byl po třech týdnech propuštěn z vazby. Vrchní soud v Praze totiž zamítl stížnost proti rozhodnutí pražského městského soudu o přijetí peněžní kauce.

27. září
2001

Vrchní soud v Brně Šrejberovi zrušil pětiletý trest a pustil ho na svobodu.

Bývalý tenista a podnikatel Milan Šrejber (na archivním snímku z 24.11.1997), který čelí obžalobě ze zneužívání informací v obchodním styku, byl v noci ze 6. na 7 .ledna zatčen policií na letišti v Praze Ruzyni.

Milan Šrejber zůstává i po složení kauce ve vazbě, 12. ledna 2001

Milan Šrejber zůstává ve vazbě, 12. ledna 2001

Bývalý tenista Milan Šrejber prošel se svým advokátem bránou pankrácké věznice a je opět na svobodě. Propustil ho Vrchní soud po 25 dnech vazby, během níž byl podnikatel odsouzen k 5,5 roku vězení (1. února 2001).

Bývalý tenista Milan Šrejber prošel se svým advokátem bránou pankrácké věznice a je opět na svobodě. Propustil ho Vrchní soud po 25 dnech vazby, během níž byl podnikatel odsouzen k 5,5 roku vězení (1. února 2001).

Bývalý tenista Milan Šrejber prošel se svým advokátem bránou pankrácké věznice a je opět na svobodě. Propustil ho Vrchní soud po 25 dnech vazby, během níž byl podnikatel odsouzen k 5,5 roku vězení.

Bývalý tenista a podnikatel Milan Šrejber přichází k Vrchnímu soudu, který začal projednávat jeho odvolání v kauze zneužívání informací v obchodním styku, 24. září 2001

Nejvyšší soud zrušil bývalému tenistovi Milanu Šrejbrovi pětiletý trest a Šrejber pak opustil věznici v Českých Budějovích. Nastoupil do černého mercedesu svého právníka. S novináři odmítl mluvit. (26. června 2002)

Nejvyšší soud zrušil bývalému tenistovi Milanu Šrejbrovi pětiletý trest a Šrejber pak opustil věznici v Českých Budějovích. Nastoupil do černého mercedesu svého právníka. S novináři odmítl mluvit. (26. června 2002)

Nejvyšší soud zrušil bývalému tenistovi Milanu Šrejbrovi pětiletý trest a Šrejber pak opustil věznici v Českých Budějovích. Nastoupil do černého mercedesu svého právníka. S novináři odmítl mluvit. (26. června 2002)

Autoři: ,
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Babiš mluví o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  11:41

Přímý přenos Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně mluví o migračním paktu Evropské unie jako o...

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23,  aktualizováno  11:33

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Zaměstnanci jatek tloukli zvířata tyčí do hlavy. Soud rozdal tresty za týrání

18. dubna 2024  11:30

Okresní soud ve Znojmě potrestal trojici mužů za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...