Ferrari F430

Ferrari F430 | foto: Ferrari

Vymahač aut bojuje o dvě ferrari a mercedes s dlužníkem i s policií

  • 108
Olomoučtí policisté přijali trestní oznámení na rodinnou firmu. Píše se v něm, že odmítá vydat dvě Ferrari F430 a Mercedes SL65 AMG, kterými měla smazat patnáctimilionový dluh. Společnost, která vozy vymáhá, si navíc stěžuje na postup policie.

Za věřitele vystupuje společnost Mediator Czech. Její zástupce Pavel Wünsch tvrdí, že  policie kvůli luxusním autům vůbec nic nedělá, přitom dostala všechny potřebné informace, aby vozy mohla zajistit.

"Vozidla jsou od 15. února 2011 vyhlášena do pátrání a jediný problém spočívá v tom, že ačkoli policejnímu orgánu je známo od samého počátku místo, kde se nacházejí (na základě lokalizace satelitním systémem), do dnešního dne nebyla v rozporu se zákonem zajištěna," píše v dopise, který adresoval řediteli policie Olomouckého kraje.

"Zabýváme se vymáháním aut pro leasingové společnosti patnáct let. Někdy spolupráce s policií zaskřípe, někdy jsme mile překvapeni. Něco takového jsme ale nezažili. Nám to funguje i u aut do sto tisíc, u felicií, a tady se jedná o vozy za patnáct milionů," řekl iDNES.cz Wünsch.

V dopise také navrhuje hned několik možností jak postupovat. Chce například, aby se případu ujali policisté, pro které pojem "být policajt" ještě neco znamená. Zmiňuje i variantu, že by si případ společnost Mediator Czech vyřešila sama.

"Poslední, avšak poněkud bizarní možností je, že bychom se mohli dohodnout na nějaké formě 'pronájmu' policejního odznaku. Beztak veškeré informace obsažené ve spise pocházejí od nás, takže bychom to mohli dodělat celé. Myslím, že za patnáct let, kdy se zaobíráme pouze podvody s motorovými vozidly a s policií dlouhodobě spolupracujeme, jistě zvládneme i těch pár protokolů," píše Wünsch.

Nemůžeme nic dělat, zatím nejsou důkazy, brání se kriminalisté

Podle olomouckých kriminalistů není pravda, že by se případem nezabývali. "Víme, kde auta jsou, ale v současné době je není možné zajistit, protože pro to není žádný právní důvod," řekl iDNES.cz náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Karel Kadlec.

Kvůli autům bylo sice 15. února podáno trestní oznámení, ale policie zatím nemá důkazy, že se skutečně nějaký trestný čin stal. Nikdo proto nebyl obviněn.

"Není to ale proto, že bychom nic nedělali. Postupujeme velmi ofenzivně. Od podání jsme učinili řadu konkrétních úkonů vedoucích k objasnění, jednali jsme kvůli tomu několikrát i se státním zastupitelstvím," tvrdí Kadlec.

Dvě ferrari a mercedes nejsou jediná luxusní auta, kvůli kterým Mediátor Czech podal na olomouckou rodinnou společnost trestní oznámení. Vymáhá i Ferrari 599 GT Fiorano v ceně deset milionů, za které prý firma nezaplatila splátky leasingové společnosti.


Video