Řidič, který spěchal s těhotnou manželkou do porodnice, dostal pokutu za rychlou jízdu. I přesto, že strážníka na stav ženy podle svých slov upozornil (ilustrační snímek).

Řidič, který spěchal s těhotnou manželkou do porodnice, dostal pokutu za rychlou jízdu. I přesto, že strážníka na stav ženy podle svých slov upozornil (ilustrační snímek). | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Spěchal s ženou do porodnice, přesto dostal pokutu za rychlou jízdu

  • 1686
Ohrozit matku a dítě deroucí se na svět kvůli silniční kontrole? I taková situace se může stát. Kamil Horký, který vezl v úterý svou ženu do porodnice, ji zažil za obcí Oslavany na Brněnsku.

"Manželka mi ráno volala, abych ji odvezl, že jí praskla voda. Zdravotnice jí poučila, že by se měla do porodnice dostavit nejpozději do hodiny. Pro mne bylo reálné se domů dostat až za čtyřicet minut, proto jsem pak spěchal a nedodržel přikázanou rychlost," vysvětluje důvody překročení rychlostního limitu o deset kilometrů v hodině Horký.

Městského policistu, jenž jej zastavil, podle svých slov hned první větou upozornil na to, že převáží manželku s porodními bolestmi. "Strážník nebral moje řeči vůbec vážně, dokonce si ze mě utahoval, že jsem již dnes druhý a že s takovou budou porodnice narvané," zlobí se Horký.

V podobných případech by přitom policie bránit pokračování v cestě neměla. "V situacích, kdy řidič veze osobu ohroženou na životě, by měl policista odhadnout, zda dotyčný mluví pravdu, a popřípadě mu nabídnout eskortu nebo přivolat záchranku," tvrdí mluvčí brněnské městské policie Denisa Kapitančíková.

Podle ní jde o otázku etiky, policista by měl přestupek zdokumentovat a předat jej k pozdějšímu správnímu řízení. Nic takového se ale v úterý nestalo.

Řidič strážníka na stav ženy neupozornil, tvrdí starosta

Aby se Horký nezdržoval, zaplatil na místě pět set korun a jel dál. Později se ale rozhodl jednání strážníka řešit. Setkal se v Oslavanech se starostou Vítem Aldorfem, který však po rozhovoru s dotyčným strážníkem naznal, že se případem dál zabývat nebude.

"Doporučil jsem panu Horkému, aby se proti pokutě odvolal, na což má plné právo. Kontrolující strážník vyloučil, že by ho řidič o převozu ženy do porodnice informoval. Kdyby se tak stalo, zachoval by se jinak," poznamenal starosta.

Nad strážníkovým tvrzením však Horký kroutí hlavou. "Bavili jsme se o tom dokonce přes otevřené okénko u sedadla spolujezdce, na němž žena seděla," zdůrazňuje.

Ředitel služby dopravní policie Leoš Tržil zmiňuje, že podobné případy je nutné řešit individuálně situaci od situace.

"Neexistuje žádný předpis ani nařízení, které by upravovalo, jak se má kontrolující policista v těchto chvílích zachovat. Řada řidičů se na převoz ohrožené osoby vymlouvá, takže je to občas těžké posoudit. V případě, že se situace jeví jako vážná, by však měl policista nabídnout součinnost," konstatoval Tržil.

Ačkoliv celková kontrola i s pokutou zabrala všehovšudy šest minut a jeho manželka nakonec přivedla v porodnici v klidu na svět zdravé miminko, zvažuje Horký možnost žaloby.

U Oslavan na Brněnsku zastavil strážník řidiče převážejícího manželku do porodnice. Kvůli překročení rychlosti mu na místě uložil pokutu.

U Oslavan na Brněnsku zastavil strážník řidiče převážejícího manželku do porodnice. Kvůli překročení rychlosti mu na místě uložil pokutu.


Video