Obviněný soudce skončil ve vazbě. Je to selhání jednotlivce, věří Pelikán

  • 105
Soudce Ivana Elischera, který je obviněn z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných, poslal ve čtvrtek obvodní soud do vazby. Podle soudu existuje důvodná obava, že by Elischer mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky či opakovat trestnou činnost. Ministr spravedlnosti chce soudce zprostit výkonu funkce.

„Soud shledal dva vazební důvody - vazbu koluzní a vazbu předstižnou, takže z tohoto důvodu byl klient vzat do vazby - s tím, že proti rozhodnutí je podána stížnost,“ řekla jeho právnička Lucie Kýčková.

„Samozřejmě s tím nesouhlasíme, my jsme navrhovali zcela opačný postup,“ dodala. Její klient si s ohledem na citlivost kauzy nepřeje o věci podrobněji informovat. Podle usnesení o zahájení stíhání hrozí Elischerovi až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování.

Spolu s Elischerem čelí obvinění dalších pět lidí, u kterých státní zástupci také navrhli, aby je soud poslal do vazby. Žalobce Vladimír Pazourek, který na kauzu dohlíží, novinářům sdělil, že jeho návrhu bylo zatím vyhověno u jednoho z nich. O dalších informace nemá.

Podle Pazourka je kauza závažná. „Vzhledem k tomu, že dozor provádí Městské státní zastupitelství, které je věcně příslušné, tak bych to hodnotil tak, že věc je závažná,“ řekl. Dodal, že případ blíže komentovat nebude. „Vyšetřování teprve započalo, je v raných fázích, takže vyjadřovat se je velice předčasné,“ uvedl.

O Elischerově stížnosti proti obvinění by měl rozhodnout pražský městský soud. Do doby, než bude projednána, soudce zůstane ve vazbě. Pokud by městský soud rozhodl o tom, že vazba není důvodná, musel by být Elischer okamžitě propuštěn na svobodu.

Pelikán zadá prověrku případů, které Elischer soudil

K případu se ve čtvrtek vyjádřil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. „Musíme ctít presumpci neviny. Zatím to jsou podezření, ale jsou závažná,“ prohlásil na tiskové konferenci. Podle Pelikána jde pravděpodobně o selhání jednotlivce, ne o systémový problém.

Ministr uvedl, že se seznámil s návrhem státních zástupců na Elischerovo dočasné zproštění funkce a že mu zřejmě vyhoví. Elischer teď má tři dny na vyjádření. „Upřímně řečeno si nedokážu představit, co ve vyjádření pana soudce Elischera by mohlo změnit tento můj předběžný závěr,“ podotkl Pelikán.

K rozhodnutí pak ministr dospěje „v horizontu několika mála dní“. „Provedeme kompletní prověrku rozhodovací činnosti toho soudce za poslední roky,“ oznámil rovněž Pelikán.

S ministrem předstoupila před novináře i prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, která uvedla, že profesní organizace soudců bere obvinění Elischera velmi vážně. „Samozřejmě musíme ctít presumpci neviny, ale i obvinění vůči soudci jsou vážná a narušují důvěru společnosti, kterou soudnictví nutně potřebuje,“ podotkla. Unie se podle ní bude zabývat možnými příčinami obdobných selhání a tím, zda jsou v soudní soustavě dobře nastaveny kontrolní mechanismy.

Vazbu pro Elischera, kterého policisté zadrželi v úterý ráno, navrhli žalobci. Podle obvinění soudce Vrchního soudu v Praze přijímal úplatky a ovlivňoval za ně trestní řízení ve prospěch souzených. Elischer se specializoval na drogovou kriminalitu.

Například v jedné kauze z roku 2016 podle policie údajně zfalšoval důležitou právní listinu - a sice doplněk k odvolání obžalovaného Vo Van Nga. Elischer pak podle obvinění sepsal doplněk odvolání ve prospěch obžalovaného, vytiskl, podepsal Vietnamcovým jménem a 12. května 2016 odnesl do podatelny vlastního soudu (podrobnosti k případu najdete v tomto článku).

Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze.

K případu soudce Elischera se ve čtvrtek vyjádřil i ministr spravedlnosti:

,

Video