Soud zprostil obžaloby Martina Knetiga. Ilustrační snímek

Soud zprostil obžaloby Martina Knetiga. Ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Poradce Knetig neuplácel, potvrdil soud. Nahrávka jako důkaz nestačila

  • 149
Městský soud v Praze v odvolacím jednání v úterý zprostil obžaloby Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila. Potvrdil tak předchozí verdikt soudu nižší instance, proti kterému se odvolal státní zástupce. Podle soudu se neprokázalo, že se Knetig dopustil nepřímého úplatkářství.

"Můžeme mít pochybnosti, zda jednání obžalovaného bylo standardní a morální a zda se nepokoušel získat peníze pro ODS. Neprokázalo se ale, že se skutku uvedeného v obžalobě dopustil," zdůvodnil verdikt soudu předseda senátu Vladimír Cvetler.

Knetig, který se z jednání soudu omluvil, podle žalobkyně v roce 2010 nabídl členovi představenstva Komerční banky Vladimíru Jeřábkovi, aby sponzoroval Drobilovu ODS. Na oplátku mu údajně sliboval, že Státní fond životního prostředí (SFŽP) uloží peníze právě do Komerční banky. Banka již dříve potvrdila, že se její manažer s Knetigem sešel (o obžalobě Knetiga čtěte více zde).

Na případ upozornil někdejší šéf fondu a současný senátor Libor Michálek, který si svou schůzku s Knetigem nahrál. Podle něj se jej snažil ministrův poradce uplatit kvůli zakázkám, obrátil se proto přímo na Drobila. Ten Michálkovi doporučil, aby nahrávku buď odevzdal policii, nebo ji zničil. Drobila kauza stála ministerský post. Podle Cvetlera se ale na Michálkových nahrávkách o úplatcích nehovoří.

Úterní rozsudek přivítala Knetigova advokátka Leona Žáková. "Doufáme, že tím případ končí. Jsem ráda, že nám dal odvolací soud za pravdu," uvedla. Státní zástupkyně Hana Andělová počká na písemné vyhotovení a poté zváží další kroky, má ještě možnost dovolání.

Rozsudek se nelíbí Nadačnímu fondu proti korupci

Verdikt zkritizoval Nadační fond proti korupci, který Michálka před dvěma lety za zveřejnění kauzy odměnil půl milionem korun (více čtěte zde). "Signál, který vyslal soud lidem této země, je devastující. Pouhý selský rozum stačí na to, aby bylo zřejmé, že konání pana Knetiga bylo v rozporu se spravedlností. Nutně se tak na mysl dere otázka, jak se to má s českou spravedlností, když tak zřejmý důkaz, jako nahrávka korupčního jednání, není validní pro odsouzení takového činu," uvedl ředitel fondu Petr Soukenka.

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil Knetiga obžaloby na konci února. Podle soudkyně Šárky Šantorové v obžalobě nebylo dostatek důkazů pro Knetigovu vinu, státní zástupkyně se proti verdiktu odvolala (více čtěte zde).

Knetig byl z nepřímého úplatkářství obžalován poprvé v listopadu 2011. K městskému soudu případ doputoval již počtvrté. Jednou jej vrátil žalobci kvůli závažným procesním vadám, dvakrát vyhověl odvolání státního zástupce a věc vrátil k obvodnímu soudu.


Video