Lékař Jaroslav Barták | foto: Dan Materna, MAFRA

Soud lékaři Bartákovi umazal jedno obvinění, výše trestu se ale nemění

  • 9
Pražský městský soud zastavil trestní stíhání lékaře Jaroslava Bartáka za údajný pokus o znásilnění a nebezpečné vyhrožování jeho asistentce. Mluvčí soudu Markéta Puci vysvětlila, že případný trest by byl zcela bez významu vedle trestu, který už Barták dostal dříve.

Muž si odpykává 12 let vězení za sexuální násilí, navíc je obžalován z plánování trojnásobné vraždy.

Pražský městský soud původně Bartákovi za znásilňování a vydírání asistentek uložil čtrnáctileté odnětí svobody. Nejvyšší soud letos v létě trest o dva roky snížil, přičemž nařídil nové projednání části Bartákových skutků (více čtěte zde).

Městský soud v Praze vydal koncem října usnesení, podle kterého by další projednávání věci nemělo význam. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Proti usnesení lze podat stížnost, zatím tak podle Puci nikdo neučinil.

Variantu, že pražský městský soud upustí od uložení souhrnného trestu, předvídal při jednání u Nejvyššího soudu státní zástupce Jan Mrlík. Ten tehdy upozornil, že zrušená část rozsudku není příliš podstatná.

Skutek vrácený k novému projednání se týkal jedné z obětí, kterou se Barták podle obžaloby pokusil znásilnit. Lékař prý dívce vyhrožoval tím, že ji nikdo nezaměstná, že ji zlikviduje, a dokonce ji zamkl v kanceláři. Podle Nejvyššího soudu si tak ale počínal v reakci na to, že mu vyhrožovala ukončením pracovního poměru asistentky, nikoliv v situaci, kdy mu odpírala sex.

Soud řeší i údajné plánování vražd

Podle pravomocného verdiktu Barták obtěžoval asistentky v letech 2006 až 2011. Ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací, upozorňoval je při tom na své známosti s prominenty.

Tento měsíc usedl Barták na lavici obžalovaných znovu, tentokrát u Krajského soudu v Liberci (více čtěte zde). Podle obžaloby plánoval v liberecké věznici vraždy tří lidí a vydírání dalších tří, aby se pomstil za své předchozí odsouzení.

Násilnou smrtí údajně měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz z Teplic Eugen Freimann. Barták vinu odmítá, podle něj jen debatoval v alkoholovém opojení a plán nemyslel vážně.

Barták před libereckým soudem (12. listopadu 2014):

12. listopadu 2014

,

Nejlepší videa na Revue