Manželka doufá, že se s mužem rozvede a odstěhuje se z domu. Ilustrační foto

Manželka doufá, že se s mužem rozvede a odstěhuje se z domu. Ilustrační foto | foto: Radek Kalhous

Soud vykázal násilného manžela z domu i ze zahrady

  • 50
Dobře situovaný, navenek slušný, ale kvůli týrání manželky se nejméně měsíc nepodívá domů. Manažera IBM Thomase N. minulé pondělí policie vykázala z bytu na deset dní – plzeňský městský soud včera lhůtu prodloužil o další měsíc. Manažer se odvolal.

Původně se zákaz pobytu vztahoval jen na byt v prvním patře rodinného domu, kde žije manželka Thomase N. se dvěma syny. Soud však nyní manželovi zakázal vstup do celého domu. Soudkyně Milena Hošková-Sedláková tak vyhověla žádosti manažerovy manželky.

"Zákaz vstupu se týká také zahrady. Další věci, které bude muž v době vykázání potřebovat, mu budou předány," píše se v rozhodnutí soudu.
 
Manželka chce rozvod
Vůbec poprvé se k případu vyjádřila i manželka Soňa N. "Jsem ráda, že soud mé žádosti vyhověl. Budu se snažit co nejrychleji i s dětmi opustit dům," řekla žena MF DNES. "Také trvám na své žádosti o rozvod. Chci se skutečně rozvést", dodala.

Manažer Thomas N. se k případu nevyjádřil, ale proti vykázání se odvolal. "Celý případ je hodně citlivý. Rozhodnutí ještě nenabylo právní moci. Protistrana podala proti rozhodnutí odvolání ke Krajskému soudu v Plzni," uvedla soudkyně.
 
Muž zároveň podal stížnost proti rozhodnutí policie, která ho z bytu vykázala. "Policie má na vyřízení stížnosti třicet dnů. Na platnost rozhodnutí soudu naše vyšetřování v žádném případě nemá vliv. To znamená, že muž musí opustit dům," uvedla tisková mluvčí plzeňských policistů Martina Hábrová.
 
Soňa N. zatím nechce o svém případu více mluvit. Je však pevně rozhodnuta, že problém vyřeší. "Teď potřebujeme hlavně klid. Začnu si hned hledat podnájem, kam se s dětmi odstěhuji," popisuje své plány.

Měla modřiny, říká sousedka
O tom, že mezi manželi nebylo vše v pořádku, věděli i sousedé. "Přišla jsem ji navštívit. Měla modřiny a prosila mě, abych šla pryč, že je to u nich doma teď hodně špatné," uvedla jedna ze sousedek.

"Je dobře, že soud rozhodl o vykázání jejího muže z celého domu. Řešení, kdy spolu zůstali v jednom domě, nebylo dobré. Soňa měla stále strach a přitom se rozhoduje o důležitých věcech," dodává jedna z jejích kamarádek. Prozradit jméno však ze strachu před Soniným manželem nechce.

Zákon, který policistům umožňuje vykázat násilníka z domu, platí od 1. ledna - využili ho už téměř u stovky případů v Česku. V Plzni jde však o první případ, kdy byl násilník vykázán z bytu, ale mohl zůstal v přízemí rodinného domu.

"Zákon to umožňuje, ale pohyb osob po společných prostorách musí být přesně upraven," vysvětlila prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

,

Video