Vražedkyně ze Smíchova dostala výjimečný trest třicet let, čeká ji i léčba

  • 605
Městský soud v Praze poslal v úterý na 30 let do vězení Michelle Sudků, která loni jednu ženu zavraždila a u druhé se o to pokusila. Trestní senát tím vyhověl návrhu žalobkyně. Sudků čeká také ústavní léčba a pozůstalým musí uhradit nemajetkovou újmu 850 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný.

Sudků si trest odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou. Podle soudce Stanislava Králíka neměl soud jakékoli pochybnosti o vině obžalované ženy. Vyhověl proto návrhu státní zástupkyně Jany Murínové a vynesl výjimečný trest. Kromě toho vražedkyni čeká i ústavní léčba a musí pozůstalým po zavražděné ženě uhradit 850 tisíc korun.

Sudků po poradě s advokátem prohlásila, že se nebude odvolávat. „Nechám to, jak to je,“ uvedla na dotaz soudce. Státní zástupkyně se také neodvolala. „Vzhledem k tomu, že soud zcela vyhověl mému návrhu, vzdávám se odvolání,“ řekla Murínová. Totéž uvedl i zmocněnec poškozených. Rozsudek se tím stal pravomocný a Sudků okamžitě zahájí výkon trestu.

Vzhledem k tomu, že výše sankce je výjimečná, na svobodu se může dostat nejdříve po odpykání dvou třetin trestu, tedy po 20 letech. Je ale také možné, že místo propuštění bude následovat detence, pokud to lékaři budou považovat za nezbytné.

Soudce vysvětlil, že ani u prvního útoku nepřipadala v úvahu jiná kvalifikace než vražda, byť nedokonaná. „Tato právní kvalifikace je zde maximálně přiléhavá,“ řekl. Zdůraznil, že Sudků si oba zločiny připravovala, nejednala v afektu, ale oběť si vybírala. Její útoky byly intenzivní. „Jednala s rozmyslem,“ uvedl dále Králík.

Trestní senát zvažoval i to, zda neuloží doživotní trest. Nakonec to neudělal jen proto, že Sudků opakovaně upozorňovala na svou potenciální nebezpečnost. „Musíme připustit fakt, že relevantní pomoci se nedočkala,“ uvedl soudce.

Zároveň ale řekl, že toto nesmí být chápáno tak, jako že Sudků udělala skutečně maximum. V léčbě nespolupracovala. V její neprospěch svědčila podle soudce její brutalita, bizarní motivace, když vraždou řešila nesehnání ubytovny, krátká doba mezi oběma zločiny a také lehkovážnost, s jakou usmrtila jiného člověka. „Bylo to k vyřešení své naštvanosti, vzdoru, když se jí něco nelíbilo,“ řekl Králík.

Soud téměř zcela vyhověl žalobě, rozdíl je jen v typu léčby

„Navrhuji, aby s ohledem na brutalitu, závažnost jednání, na časovou posloupnost dvou závažných útoků v krátké době, byl uložen trest výjimečný v trvání třiceti let,“ řekla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Murínová. „Její resocializace je podle znalců velmi snížená, ale profesor Weiss uvedl, že toto zcela nevylučuje,“ uvedla dále žalobkyně.

Spolu s nepodmíněným trestem v nejpřísnějším typu věznice navrhla Murínová i ambulantní léčbu. Tu ústavní by totiž Sudků mohla absolvovat až po skončení trestu, zatímco takto za ní bude lékař docházet. Znalci navrhli ochrannou léčbu psychiatrickou a sexuologickou.

Sudků je od zatčení ve vazbě, k hlavnímu líčení ji přivedla eskorta. Soudce Stanislav Králík při přednesu závěrečné řeči státní zástupkyně nechal obžalovanou posadit na lavici před státní zástupkyni, protože Sudků ji z lavice obžalovaných špatně slyšela. Po vyslechnutí závěrečných návrhů se omluvila napadené ženě z kavárny a rodině své oběti z Teska.

„Obžalovaná k oběma skutkům vypovídala již v přípravném řízení, k oběma skutkům se doznala,“ uvedla státní zástupkyně Murínová. Ocenila, že Sudků vypovídala pravdivě a to, co řekla, bylo v souladu s dalšími důkazy. Ve druhém případě útok zaznamenaly i kamery. „Toto je stěžejní důkaz, máme vlastně vraždu v přímém přenosu zachycenou,“ řekla Murínová.

Popsala, jak Sudků zaútočila na ženu v obchodním domě: obešla ji zezadu a poté ji zvláštním chvatem probodla zpředu dozadu tak, že rána prošla dutinou břišní a dutinou hrudní. Znalec vyslechnutý předchozí den uvedl, že napadená žena zřejmě příliš netrpěla, smrt přišla téměř okamžitě. „Útok byl velice brutální, intenzivní. Jediným cílem bylo poškozenou usmrtit,“ řekla Murínová.

Sudků v minulosti brala léky obsahující mužské hormony, protože podstupovala přeměnu v muže. Přeměnu ale lékaři ukončili předčasně, mimo jiné i pro vzrůstající agresivitu. Účinek těchto hormonů na možnou agresivitu ustal po vysazení léků v listopadu 2013, a při útocích v létě 2016 jimi nebyla nijak ovlivněna (o možném vlivu hormonů čtěte zde), jak zdůraznila Murínová.

Murínová odkázala také na ty posudky znalců, podle nichž rozpoznávací schopnosti pachatelky zůstaly při obou útocích nezměněné. Ovládací schopnosti měla v prvním případě snížené, ale ne tolik, že by se vůbec nedokázala ovládnout (více o znaleckých posudcích zde).

Advokát Tomáš Dvořáček naopak postavil svou obhajobu na tom, že Sudků měla zmenšenou příčetnost, protože při útocích měla velmi podstatně snížené ovládací schopnosti. „Minimálně od 30. roku svého věku se z obav, co by mohla způsobit, snažila své problémy řešit,“ uvedl dále. Ocenil její doznání i to, že dosud nebyla trestaná.

Sudků, někdejší zdravotní sestra a sanitářka, vypověděla, že byla agresivní už od dětství. U soudu uvedla, že v mládí zabíjela a znásilňovala psy. Sadistické myšlenky se u ní však prý začaly objevovat až v roce 2013.

Možná pochybení zkoumal tým ministra i inspekce

Loni na začátku července se Sudků pokusila uškrtit mladou ženu v kavárně Dobrá trafika na Újezdu v Praze. Nepodařilo se jí to jen díky tomu, že se žena aktivně bránila a podařilo se jí dostat ruce mezi svůj krk a škrtidlo. Sudků skončila v bohnické psychiatrické nemocnici, zhruba po 14 dnech ji ale propustili.

Ještě ten den se vydala vraždit. Na ženu, kterou si vyhlédla v obchodním centru na Smíchově, použila nůž. Způsobila jí tak vážná zranění, že žena zemřela na místě. Jak v úterý uvedl znalec v oboru lékařství Jiří Hladík, nic by na tom nezměnila ani okamžitá specializovaná pomoc, tak silné a hluboké byly obě bodné rány.

Po vraždě na Smíchově nechal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček sestavit vyšetřovací tým, aby zjistil, zda v Bohnicích nepochybili, když propustili tak nebezpečnou pacientu. Tým pochybení na straně nemocnice nezjistil a došel k tomu, že selhala komunikace ze strany policie.

Policisty, kteří zasahovali po útoku v kavárně, obvinila inspekce ze zneužití pravomoci. Podle informací, které zazněly v pondělí u soudu s Michelle Sudků, neinformovala policie nemocnici o tom, čeho se Sudků dopustila. Hlídka přivolaná do kavárny navíc nepovažovala chování Sudků za tak závažné, aby ho dále řešila.

Sudků měla zvrhlé fantazie o sexu s mrtvými a kanibalismu:

6. března 2017


Video