Obžalovaným hrozí až 18 let ve vězení.

Obžalovaným hrozí až 18 let ve vězení. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Sloužím protidrogové policii, tvrdil soudu údajný šéf pervitinového gangu

  • 1
Až třicet milionů korun si mohla podle obžaloby vydělat skupina výrobců a obchodníků s pervitinem. Plány jí však loni překazila policie. V úterý začal s pěticí mužů a jednou ženou v Liberci soud. Podle kriminalistů jde o největší drogový případ v kraji a patří i k největším v Česku.

Státní zastupitelství viní členy skupiny z toho, že za dva roky vyrobili z tablet dovezených z Polska přes 30 kilogramů pervitinu. Hrozí jim až 18 let za mřížemi.

Policie u podezřelých zadržela při několika domovních prohlídkách na Jablonecku a Liberecku přes sto tisíc korun v hotovosti, 140 gramů pervitinu, varnu, dvě auta a motorku, které měly sloužit k trestné činnosti. Zabavila také počítače a mobilní telefony.

Podle obžaloby měla skupina přísnou hierarchii a její hlavou byl třiačtyřicetiletý Petr Ryžák. Zbylí obžalovaní údajně nakupovali a dováželi léky obsahující pseudoefedrin z Polska. Pervitin pak vyráběli na různých místech v Liberci, Jablonci nad Nisou či Hrádku nad Nisou.

Čtyři obžalovaní jsou ve vazbě, zbylí dva na svobodě. K soudu dorazili v úterý všichni.

Dělal jsem to pro policii, tvrdí obžalovaný

Údajná hlava skupiny Ryžák před soudním senátem tvrdil, že jeho drogové obchody byly prací pro policii. Měl sloužit jako informátor.

"Celá věc začala v roce 2009, kdy mě kontaktoval pracovník Národní protidrogové centrály," uvedl Ryžák. Protože se prý uměl v tomto prostředí pohybovat, dostal za úkol proniknout mezi výrobce a obchodníky s drogami a získávat důkazy.

"Upozorňoval jsem na to, že se na trestné činnosti budu muset podílet, nakupovat a prodávat," řekl.

Ryžák tvrdí, že se podílel na rozkrytí několika případů, kdy se dovážely z Polska léky pro výrobu pervitinu. "Moje činnost byla utajená, žádnou smlouvu jsem neměl," uvedl. S agentem NPC byl prý pravidelně ve styku prostřednictvím e-mailu. "Každý týden jsme se také setkávali, nejčastěji v Praze na Černém Mostě," dodal obžalovaný Ryžák.

Soud bude pokračovat ve středu.

,

Video