Podle ožaloby chtěli vychovatelé po odsouzeném miliony (ilustrační foto).

Podle ožaloby chtěli vychovatelé po odsouzeném miliony (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

Jestli si chceš za mřížemi žít, zaplať. Soud řeší korupci ve věznici

  • 1
Až milionové úplatky podle obžaloby přijali nebo vyžadovali dva bývalí vychovatelé v jablonecké věznici Rýnovice po jednom z odsouzených. Recidivistovi, který je proto znovu obžalován, měli v roce 2011 za peníze umožnit nadstandardní telefonování a větší přísun balíčků nebo dopisů.

Pro trestní oddělení libereckého krajského soudu je to historicky první případ korupce.

Jako čtvrtá je obžalovaná i Eva Baránková, kamarádka odsouzeného recidivisty Zdeňka Opatrného. Přes vychovatele Petra Maxilona a Jiřího Novotného podle spisu zařizovala údajné úplatky.

Za přijetí úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele hrozí exvychovatelům až dvanáctileté vězení, dva uplácející obžalovaní mohou skončit za mřížemi až šest let.

Novotný si měl bývalému majiteli autobazaru Opatrnému říci za poskytnutí nadstandardní péče ve věznici s ostrahou nejprve o 150 tisíc korun. Ty skutečně na dozorcův účet přišly. Oba vychovatelé si mysleli, že má Opatrný stamiliony, prý to sám tvrdil. 

"Byla ta jen půjčka od pana Opatrného. Navíc pro sebe jsem měl 80 tisíc, 70 tisíc bylo pro paní Baránkovou," uvedl před trestním senátem Novotný.

Ten měl značné dluhy a požádal i o oddlužení. "Vím, že telefonáty a balíčky pro pana Opatrného byly nadstandardní. Tehdy jsem to však jako porušení předpisů nebral, znal jsem ho z dřívějška, chtěl jsem mu pomoci, vím, jak byl na paní Baránkové doslova závislý," dodal na adresu recidivisty.

Ten pak například telefonoval s Baránkovou u Novotného v kanceláři nebo odsouzenému zajistili příchod telefonní karty, tabáku nebo léků balíčkem.

Opatrný pak měl vychovateli přislíbit také vozidlo Dacia Duster a dalších 350 tisíc. "O tom autu jsme se jen bavili v teoretické rovině," doplnil u soudu Novotný.

Bývalý policista prý chtěl peníze na dům

Bývalý policista Maxilon šel podle státního zastupitelství v touze po penězích ještě dál. Po Opatrném chtěl takřka čtyři miliony na koupi domu. Opatrný s Baránkovou mu peníze přislíbili. Nakonec však k převodu nedošlo.

Baránková se s Opatrným znala podle výpovědi na policii asi 15 let. Pak ji napsal z vězení a ona mu chtěla pomoci.

"Byl osamocený a trpí vážnou nemocí, cukrovkou, chtěla jsem mu pomoct. Netušila jsem, že dělám něco špatného, když mu přes vychovatele posílám balíky a telefonuji s ním," vypověděla Baránková.

Odsouzený telefonoval i několikrát denně, přitom ze zákona může ve věznici s ostrahou pouze jedenkrát týdně maximálně deset minut a navíc ještě po písemné žádosti.

Na účty obžalovaných sice podle důkazů dorazilo jen 150 tisíc, ale například zmíněné necelé čtyři miliony se dají taktéž podle státního zástupce požadovat za dokonaný trestný čin přijetí úplatku. Maxilon totiž na částku velice naléhal a ta mu byla několikrát přislíbena.


Video