Obvinění (zleva) Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová

Obvinění (zleva) Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Můžeš chlastat, můžeš krást, měl Kott na sešitu. Konce vazby se nedočkal

  • 188
Kateřina Pancová a Petr Kott by se mohli podívat na svobodu. Přesvědčovali soud, že už není důvod, aby zůstávali za mřížemi už šestnáctým měsícem. Zda uspěli, se ukáže v úterý. Ještě před jednáním o vazbě pokračovalo líčení čtením dalších důkazů, například protokolů z domovních prohlídek.

"Chtěla bych uvést, že jsem unavená fyzicky i psychicky. Myslím si, že vazba je neúměrně dlouhá," prohlásila Kateřina Pancová, která žádala o propuštění z vazby první. Uvedla, že nemá v úmyslu se jakkoli vyhýbat soudu nebo se skrývat.

Soudu Pancová nabídla, že odevzdá cestovní doklady. Uvedla také, že má nemocného otce, to je podle ní důvod, proč by určitě neutekla.

Petr Kott také poukázal na délku vazby a slíbil, že neuteče. Po propuštění by prý pracoval v Pírkově sanatoriu, zdržoval by se v Rudné u Prahy. Příjem momentálně žádný nemá.

Státní zástupce Petr Jirát se jejich žádosti brání a propuštění si nepřeje. Argumentuje zejména vysokým trestem, který dvojici hrozí. "Obžaloba má dostatek důkazů, že paní doktorka Pancová a pan doktor Kott byli hlavou a mozky trestné činnosti, která se páchala dlouhou dobu," argumentuje proti žádostem o propuštění.

Soudce Pacovský však verdikt nevynesl. Přerušil jednání a rozhodnutí uslyší obžalovaní Kott a Pancová až v úterý.

Všechny žádosti o propuštění doposud soudy Pancové, Kottovi i Davidu Rathovi zamítly. V případě exhejtmana to byl naposledy Vrchní soud v Praze. Podle toho hrozí, že by se politik skrýval z obavy před až dvanáctiletým trestem. Pokud by však přece jen soud žádosti vyhověl, neznamená to, že by se Pancová a Kott dostali okamžitě na svobodu. Je totiž pravděpodobné, že by se odvolal státní zástupce a o věci by rozhodoval už zmíněný vrchní soud.

Soud četl seznamy zabavených věcí při prohlídkách

Soudce Pacovský zahájil pondělní jednání čtením dalších listinných důkazů. Navázal tak na poslední jednání z minulého týdne, kdy přečetl protokol z domovní prohlídky v jednom z domů, které patří Davidu Rathovi, jeho manželce, bratrovi a otci.

Tento týden potom začal číst dokumenty související s prohlídkou dalšího domu v Hostivicích, který patří Rathovi a jeho partnerce Renatě Horké.

Podle exposlance však kromě toho, že příkaz vydal místně nepříslušný ústecký soud, byly důvody, na jejichž základě prohlídku nařídil, smyšlené. "Opírá se to o to, že dochází k častému převodu peněz do zahraničí. Pane předsedo, ani dnes není jediný důkaz, jediný důkaz, že by někdo převáděl finanční prostředky do zahraničí. Ani já, ani nikdo z mé rodiny," bránil se Rath. Navíc podotkl, že ani jedna z domovních prohlídek neodhalila díru v zemi s penězi, jak se po jeho zatčení psalo.

Policie chtěla rovněž prohlédnout třetí Rathovu nemovitost v Hostivicích. K prohlídce nakonec nedošlo, protože bývalý středočeský hejtman do bytu nechodil a od jeho koupě ho pronajímal.

Pacovský poté přečetl protokol z další prohlídky, tentokrát kanceláře Petra Kotta. Mezi věcmi, které policie zabavila, byl i sešit se svéráznou parafrází památníčkového motta. "Můžeš chlastat, můžeš krást," přečetl soudce z protokolu. Na dotaz novinářů, jaký měl tento nápis význam, se Kott pouze pousmál a s eskortou zmizel ve výtahu.

Kromě sešitu však kriminalisté zajistili řadu důkazů; CD s koncepcí opravy buštěhradského zámku, zadávací dokumentaci k řadě zakázek nebo plánovací kalendáře s poznámkami k zakázkám.

Ještě před zahájením líčení jeden z Rathových advokátů Adam Černý požádal soudce, aby svědci, kteří mají být předvoláváni od úterý, neměli možnost zjistit, jak na položené dotazy odpovídali svědci před nimi. Na dotaz Pacovského, jaké opatření by soud měl přijmout, Černý konkrétně neodpověděl.

"To nechám na Vás," prohlásil Černý směrem s soudci. V praxi by to však mohlo znamenat, že by ze soudní síně mohla být vyloučena veřejnost.

Záznam ze zatýkání Davida Ratha:

,

Nejlepší videa na Revue