Bývalý armádní pilot a svědek v kauze CASA Karel Daňhel přichází k obvodnímu

Bývalý armádní pilot a svědek v kauze CASA Karel Daňhel přichází k obvodnímu soudu pro Prahu 9, který 30. dubna rozhodoval o Daňhelově obžalobě z pohlavního zneužití. | foto: ČTK

Soud očistil svědka v kauze Casa, Daňhel nezletilou dívku nezneužil

  • 74
Obvodní soud pro Prahu 9 zprostil obžaloby bývalého elitního pilota Karla Daňhela. Státní zástupkyně ho vinila ze zneužití nezletilé dívky. Ta však své obvinění ještě před konáním líčení odvolala. U soudu odmítla vypovídat.

Soudkyně Denisa Durdíková sice uvedla, že výpověď Karla Daňhela je v rozporu zejména s tím, jak operátor zaznamenal jeho telefonní hovory. Proto musí soud celou jeho výpověď považovat za nevěrohodnou. Přesto byl Daňhel osvobozen. 

Státní zastupitelství totiž podle soudu nepředložilo takové důkazy, které by dokazovaly, že se skutek opravdu stal. Denisa Durdíková navíc zastupitelství a policii kritizovala. Údajně zneužitá dívka byla totiž napoprvé vyslechnuta v rozporu se zákonem. Navíc nebylo ihned zajištěno její lékařské vyšetření, ačkoliv se údajně stala obětí sexuálně motivovaného trestného činu. 

Obžaloba tvrdila, že Karel Daňhel dceru své expřítelkyně zneužil loni v dubnu na pražské ubytovně. Za to mu hrozilo až deset let vězení.

Hlavní svědkyně, nyní patnáctiletá dívka, o zneužití původně mluvila, když si ji předvolala policie. Později to odvolala s tím, že ji k obvinění dotlačili policisté. U soudu mlčela, stejně odmítla vypovídat i její matka. Obě s odůvodněním, že by si mohly přivodit trestní stíhání.

Transportní letouny Casa

Státní zástupce v závěrečné řeči připustil, že na Daňhelovu vinu ukazují jen nepřímé důkazy, konkrétně statistika volání a výpověď staršího z jeho synů. Žádal podmíněný trest na spodní hranici sazby. Proti rozsudku se na místě odvolal.

Obhájkyně Lucie Hrdá naopak tvrdila, že se při líčení jasně prokázala Daňhelova nevina.  "Jedná se o provokaci vojenského zpravodajství, aby byl jako svědek v kauze Casa diskreditován. Nevím, z jakého důvodu státní zastupitelství akceptovalo tuto formu denunciace. Pro obhajobu je to situace, která by v demokratické společnosti neměla nastat, aby si vojenské zpravodajství zařídilo trestní stíhání," uvedla obhájkyně.

Sám Daňhel pouze uvedl, že je za osvobozující verdikt rád. Upozornil však, že se ještě nejedná o pravomocný rozsudek.

Své stíhání bývalý vojenský pilot spojuje s kauzou pořízení drahých a poruchových vojenských transportních letounů Casa, kde je velmi důležitým svědkem. Jako expert na vojenskou techniku zpracovával na generálním štábu posudky k nákupu letadel. V MF DNES vylíčil, jak na nákup tlačili politici a úředníci ministerstva obrany.

 U soudu uvedl, že ho sledovala a stále sleduje vojenská zpravodajská služba. To naznačuje i počátek případu. Policie údajně kontaktovala dívku na základě poznatků z tajného zdroje. Ten uvedl, že podplukovník a bývalý pilot trávil noc na hotelu s nezletilou.


Video