Porodní asistentka Ivana Königsmarková

Porodní asistentka Ivana Königsmarková | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Soud otevřel případ složitého porodu, při kterém se téměř udusilo dítě

  • 665
Soud řeší případ prezidentky Unie porodních asistentek Ivany Königsmarkové, která podle žaloby neoprávněně vedla složitý domácí porod, při němž se dítě dusilo. Lékaři novorozence sice nakonec zachránili, chlapec ale podle spisu utrpěl nevratné poškození mozku, protože neměl dost kyslíku.

Soudní líčení začalo čtením obžaloby a výslechy několika lidí. Státní zástupce ženu viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, hrozí jí šest měsíců až čtyři roky vězení.

Matka se obrátila na Ivanu Königsmarkovou, která provede až sedmdesát domácích porodů ročně, s tím, že už za sebou měla jeden porod doma a chtěla u dalšího dítěte to samé. U soudu ale přiznala, že asistentka neměla informace o tom, že její předchozí porody byly vyvolávány.

SOUD ŽENY OD PORODU DOMA NEODRADÍ

věří porodní asistentky, jež oslovila redakce iDNES.cz

Událost se podle spisu odehrála v červenci 2009 v Jagellonské ulici v Praze 3. Königsmarková po domluvě s rodičkou asistovala u porodu doma, který si vyžádal příjezd záchranné služby, protože se dítě dostalo do problémů.

"Neudělala jsem žádnou chybu, byla to nezjistitelná vada, kterou by neodhalil ani ultrazvuk. Nejdřív jsem dítě stimulovala, poklepávala po zádech, pak jsem na něj stříkla studenou vodu, nepomohlo to. Začala jsem dýchání z úst do úst a křikla na otce, ať zavolá sanitku. Záchranka přijela za pět minut," popsala Königsmarková.

Asistentka: Chybu jsem neudělala

"Leželo tam na zádech mimino, které bylo úplně modré... To dítě bylo v podstatě mrtvé, když jsme přijeli," popisovala lékařka záchranné služby. Dítě se jí podařilo "rozdýchat", následně putovalo do Ústavu péče o matku a dítě v Podolí.

Náměstek ředitele nemocnice Ladislav Krofta tehdy uvedl, že chlapec byl podchlazený a pediatři u něj prvním laboratorním vyšetřením zjistili známky těžké hypoxie: byl vystaven závažnému nedostatku kyslíku.

Königsmarková vinu odmítá. Je přesvědčená o tom, že při porodu chybu neudělala. Do chvíle, kdy se narodilo dítě, které nedýchalo, podle ní nic nenasvědčovalo tomu, že nastanou komplikace.

Matka dítěte uvedla, že syn nevidí, neslyší a reaguje pouze na dotek. "Může jen ležet, nemůže se hýbat, je vyživován sondou. Prognóza je špatná, takhle už zůstane, nebude se vyvíjet," dodala.

,

Video