Sníh padající ze střech sužuje Zlínský kraj už dva týdny. Ilustrační foto.

Sníh padající ze střech sužuje Zlínský kraj už dva týdny. Ilustrační foto. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Sníh ze střechy zabil na Vsetínsku důchodkyni

  • 9
Sedmdesátiletou ženu z Hovězí na Vsetínsku zavalil v podvečer těžký mokrý sníh, který spadl ze střechy rodinného domu. Starou paní sice vyhrabal její syn, po chvíli ale zemřela. Jen ve Zlínském kraji nevydrželo v pondělí nápor sněhu dvanáct střech domů a hospodářských stavení.

"S kbelíkem šla do stodoly, když na ní ze střechy domu spadl tající mokrý sníh a celou ji zasypal. V tu chvíli byla bohužel sama doma, syn se vrátil ze zaměstnání až o půl hodiny později," uvedla večer mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková.

Když muž po návratu matku nenašel a před domem viděl hromadu sněhu a poblíž kbelík, došlo mu, co se stalo. S pomocí příbuzných ženu vyhrabali. "Trvalo jim to zhruba patnáct minut, okamžitě přivolali lékaře," popsala Javorková.

Záchranářům se podařilo důchodkyni oživit, nakonec ale zemřela. "Zatím nevíme, zda byla příčinou smrti zranění způsobená pádem těžkého sněhu. Pravděpodobnější je to, že se pod sněhem udusila," konstatovala policejní mluvčí.

Jakékoliv informace odmítla sdělit dispečerka záchranné služby. "K tomu nemám oprávnění," řekla pouze.

Na Zlínsku se zřítilo dvanáct střech
Pondělní neštěstí v Hovězí završilo tragickou bilanci dne. Ve Zlínském kraji nevydrželo nápor tajícího sněhu dvanáct střech. Někde se probořila jen její část, jinde šla k zemi celá. Škody na majetku jdou do statisíců korun.

Hasiči museli zasahovat například v Pitíně, Jaroslavicích či Mladcové. "Ve Vlachovicích po pádu střechy zůstal stát štít, který ohrožoval sousední dům. Hasiči ho museli opatrně rozebrat a strhnout," uvedl mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček.

V Tečovicích se zase probořila velká střecha, na kterou bylo připevněno elektrické vedení. Dráty spadly na zem. Při odstraňování trosek nejprve energetici museli dům odpojit od zdroje elektrické energie.

Lidé hlásí jen zlomek případů
Od začátku roku už hasiči v kraji registrují přes padesát případů probořených střech. Podle Mitáčka ale sníh ve skutečnosti poškodil ještě mnohem více staveb.

"Odhadujeme, že veřejnost nám hlásila jen asi jednu desetinu všech případů a skutečný počet poškozených budov a zřícených střech dosahuje pravděpodobně několika set," říká Mitáček. Způsobené škody už jdou do desítek milionů.

"Mnoho rodinných domů nenavrhoval ani nestavěl odborník, ale jde o lidovou tvořivost. Takové stavby teď nezvládají nadměrnou zátěž sněhu," myslí si autorizovaný statik Vojtěch Eichler.

,

Video