Podle Kubiceho zprávy byl Zdeněk Janíček zavražděn.

Podle Kubiceho zprávy byl Zdeněk Janíček zavražděn. | foto: Martin Mráz, MF DNES

Smrt policisty Janíčka byla sebevražda, rozhodl opět žalobce

  • 38
Státní zástupce Michal Zachystal podruhé dospěl k závěru, že zástupce ředitele pražské policie Zdeněk Janíček spáchal sebevraždu a nikdo ho k tomu nepřinutil. Obnovení případu nařídila nejvyšší státní zástupkyně kvůli informacím z takzvané Kubiceho zprávy.

Janíček byl nalezen mrtev loni v únoru ve sklepě svého bydliště v Praze 4. Byl oběšený, na těle měl 29 bodných a řezných ran. - více zde

Policie v dubnu 2005 případ odložila, i když se jí nepodařilo nalézt důvod, proč se měl bývalý elitní policista sám oběsit.

Janíčkův případ znovu otevřel příkaz nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Ta tak reagovala na takzvanou Kubiceho zprávu. Materiál obsahuje mimo jiné i neprověřené informace nalezené mezi věcmi po zastřeleném podnikateli Františku Mrázkovi. V nich se uvádí, že byl Janíček zavražděn. - více zde

"I po doplnění dokazování v souladu s pokyny nejvyšší žalobkyně dospěl odbor vnitřní kontroly policejního prezidia k naprosto shodnému závěru a já s ním souhlasím," řekl Michal Zachystal.

Vesecká po Zachystalovi chtěla, aby znovu vyslechl některé svědky a zadal další posudky. Jeden měl například vysvětlit přítomnost jakéhosi léku v Janíčkově těle a jeho případný vliv na úmrtí, psychiatrická expertíza se zase měla ex post detailněji zabývat Janíčkovým chováním krátce před smrtí.

,

Video