Brzdy slovenské soupravy byly v katastrofálním stavu. | foto: Policie ČR

Policisté oněměli údivem, čtyřicetitunový slovenský návěs jel bez brzd

  • 177
Když dopravní policisté na Karvinsku zastavili slovenskou těžkotonážní soupravu a podrobili ji pozorné kontrole, chytali se za hlavu. Brzdy kamionu byly v tak zoufalém stavu, že návěs v podstatě vůbec nebrzdil a tahač to doháněl jen stěží. Řidič musel kamion s návěsem okamžitě odstavit.

Policisté prováděli v Chotěbuzi běžné dopravní kontroly. Do oka jim padl i slovenský kamion s návěsem naloženým zemědělskou technikou.

Už jeho zastavování se jim zdálo podezřelé. Když pak volvo s návěsem značky Kögel se slovenskou registrační značkou pozorně obešli, chytali se za hlavu.

Brzdy? Nejsou potřeba

"Na levé straně druhé a třetí nápravy návěsu zcela chyběly brzdové kotouče. Na pravé straně druhé nápravy návěsu byl brzdový kotouč prasklý a na téže straně druhé a třetí nápravy návěsu chyběly brzdové destičky. Na přední řídící nápravě policisté objevili praskliny na obou stranách brzdových kotoučů," vypočítal karvinský policejní mluvčí Miroslav Kolátek.

Když policisté velmi nečekané zjištění trochu rozdýchali, konstatovali, že souprava je neovladatelná, tedy pro okolí velmi nebezpečná, a řidiči přikázali okamžité odstavení. Zároveň mu udělili desetitisícovou kauci.

Majiteli soupravy hrozí až padesát tisíc korun pokuty, řidiči také odebrání řidičáku od půl roku do jednoho roku. Jak řidič katastrofální stav brzdového systému vysvětloval, není známo.


Video