Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Sex učitele s žákyní ohodnotila policie jako přestupek

  • 64
Středoškolský učitel, který souložil se svojí patnáctiletou studentkou, nepůjde před soud. Musí jen před přestupkovou komisi. Na Pavla S. podali v červnu trestní oznámení rodiče patnáctileté žačky ústeckého gymnázia v ulici Stavbařů, kteří mladého muže přistihli s dcerou přímo při činu.

"Případ byl předán přestupkové komisi pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití a kvůli případnému následnému porušení pracovněprávních vztahů a pedagogických zákonů a vyhlášek," sdělila mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

Za přestupek proti občanskému soužití hrozí učiteli informatiky pokuta v maximální výši 5 000 korun. "Dívce bylo nad patnáct let," doplnila Hyšplerová.

Pokud by se policii podařilo dokázat, že učitel s dívkou souložil ještě v době její nezletilosti, mohl by však skončit ve vězení až na 10 let. Rodiče přitom v trestním oznámení přímo uvedli, že "všechny indicie nasvědčují, že k vykonání soulože nebo jiného zneužití dítěte, došlo už před dosažením věku patnácti let".

O tom, že učitel s žačkou chodí "déle", si běžně vyprávěli na škole jeho kolegové i žáci. Mladý učitel a jeho studentka se svým vztahem příliš netajili. Pedagog ukončil po dohodě s ředitelem školy pracovní poměr k poslednímu červenci.

Podle žáků ústeckého gymnázia byla dvojice často vidět v ústecké čtvrti Skřivánek, jak se vodí za ruce a objímají. V době, kdy rodiče dceru s učitelem přistihli, chodila dívka do kvarty víceletého gymnázia, což odpovídá 9. třídě základní školy.

Ředitel školy Michal Šidák se o případu dozvěděl od rodičů. Je však problematické říci, kterou normu vlastně pedagog překročil.

"Základním dokumentem je pro školu školní řád. Tam je pouze obecná formulace týkající se vzájemné komunikace mezi žáky a učiteli. Ta by měla podle školního řádu probíhat ve slušné rovině," sdělil Michal Šidák. Podle něj už záleží na individuálním přístupu školy a studentů, jak tuto formulaci vykládat.

Vztah učitele se studentkou, jaký měl vyučující na ústeckém gymnáziu, hodnotí Šidák z pozice učitele jako "problematický". "Rozhodně to není naprosto běžná, standardní situace," podotkl.

Případ byl předán přestupkové komisi městského obvodu Severní Terasa, ta však věc předala teplickému magistrátu, protože Pavel S. tu má trvalé bydliště. Podle informací MF DNES se do školy chystá na kontrolu i Česká školní inspekce.


Video