Městská policie

Městská policie | foto: Jiří Koťátko

Šéf strážníků, který výrazně překročil rychlost, o místo zřejmě nepřijde

  • 63
Šéf městských strážníků v Olomouci Pavel Skalický, kterého v pátek policie přistihla nedaleko města při rychlé jízdě, se zřejmě o svůj post bát nemusí. A to i přesto, že na sedmdesátce uháněl rychlostí skoro dvojnásobnou.

Náměstek olomouckého primátora Jiří Martinák totiž ČTK řekl, že trest za pochybení by měl být přiměřený a přemýšlet o odvolání ředitele městské policie by bylo ukvapené (o případu si můžete přečíst více v tomto článku).

Martinák, který má městskou policii v kompetenci, je právě v zahraničí na dovolené. "O věci jsem informován, krátce jsem mluvil i s panem Skalickým, který chybu přiznal. Nebylo to ale porušení pracovní kázně, jednání se dopustil jako fyzická osoba v mimopracovní době. Uvažovat o odvolání ředitele, který dlouhodobě pracuje dobře, by bylo unáhlené," uvedl Martinák.

Po návratu z dovolené zhruba v polovině července se ale bude náměstek primátora věcí zabývat, zatím nezná všechny detaily případu. "Dopad přestupku na jeho pracovní povinnosti pak budeme řešit po ukončení správního řízení. Pokud by například pan Skalický přišel o řidičský průkaz, byl by to pro výkon jeho funkce problém a pak bych se tím musel zabývat," doplnil pro ČTK Martinák.

Ředitel městských strážníků jel po silnici u Velkého Týnce stotřicetikilometrovou rychlostí. Povolená tu přitom je sedmdesátka. Pochybení nepopírá, důvodem podle něj byla dopravní situace. "Potvrzuji, že mi policie naměřila rychlou jízdu. Bylo nutné řešit kolizní dopravní situaci, a proto jsem zrychlil, abych se stihl zařadit do kolony projíždějících vozidel. Takže jsem jel rychlostí kolem sto třiceti kilometrů v hodině," přiznal iDNES.cz Skalický.

Za překročení povolené rychlosti mimo město o více než padesát kilometrů v hodině mu hrozí pokuta pět až deset tisíc korun, pět trestných bodů a zákaz řízení na šest až dvanáct měsíců.


Video