Dům v Jablonném nad Orlicí, kde šestiletý hoch nepřežil útok 42letého muže.

Dům v Jablonném nad Orlicí, kde šestiletý hoch nepřežil útok 42letého muže. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Kvůli třem vraždám obvinila policie dva schizofreniky, putovali do vazby

  • 278
Kriminalisté obvinili z vraždy dva schizofreniky, kteří ve středu nezávisle na sobě zaútočili na dvou místech Pardubického kraje. Jeden ubil tyčí šestiletého chlapce, druhý bodákem zabil své rodiče. Oba královéhradecký okresní soud během čtvrtka poslal do vazby.

Soudce Pavel Trejbal hodinu před polednem rozhodl, že dvaačtyřicetiletý Robert L., který útočil v Jablonném nad Orlicí, patří do vazební cely. "Vazbu jsem uvalil proto, že hrozí, že se pachatel skryje nebo uteče. Druhým důvodem bylo to, že by mohl trestnou činnost opakovat," vysvětlil soudce Trejbal.

Robert L. podle reportérky iDNES.cz vyslechl verdikt v modré teplákové soupravě a bačkorách. Vypadal, že je pod vlivem silných léků. Nepřítomně se totiž usmíval a při chůzi se motal. Působil velmi zanedbaně.

Stejně, tedy ve vazbě skončil odpoledne i druhý nemocný muž. Mluvčí pardubické policie Eva Maturová nechtěla upřesnit, jak vysoké tresty útočníkům hrozí. Téměř s jistotou se dá ovšem říct, že oba mohou strávit za mřížemi mezi patnácti a dvaceti lety, případně jim může soud uložit i výjimečný trest.

Zraněná žena zůstává v nemocnici

V Jablonném totiž dvaačtyřicetiletý schizofrenik ubil šestileté dítě a druhý v Králíkách bodákem zavraždil oba rodiče. A za vícenásobnou vraždu nebo vraždu dítěte hrozí tvrdší tresty než za vraždu "prostou".

Při útoku v Jablonném zranil agresivní schizofrenik i svou šestašedesátiletou matku, kterou zdravotníci převezli do orlickoústecké nemocnice. Její ředitel Jiří Řezníček ovšem nechtěl ve čtvrtek ráno komentovat, jak na tom zraněná je.

Robert L. zaútočil v Jablonném v domku, kde jeho matka hlídala dvě děti, podle všeho dvojčata. Šestiletý chlapec útok tyčí nepřežil, schizofrenik pak utekl do chaty u místního koupaliště, kde ho po pár hodinách našli policisté (o pátrání čtěte zde).

Obviněný z Králík měl s otcem spory o peníze

V Králíkách čtyřicetiletý Jaroslav Š.muž ozbrojený bodákem zabil rodiče i jejich psa už den a půl před příjezdem kriminalistů. Podle informací MF DNES mohly být motivem spory o peníze, které měl vrah se čtyřiašedesátiletým otcem. Hádali se kvůli nim prý často (více o dvojnásobné vraždě v Králíkách tady).

Jeden z lékařů nemocnice v Králíkách potvrdil, že se vrah léčil se schizofrenií, ale měl domácí léčení. Léky údajně bral, jenže je prokládal alkoholem a pak se choval divně a nevyzpytatelně.

Známí ho považovali za podivína. Někdy z něj šel strach, nebyl to ovšem rváč ani násilník, popisují muže ti, kteří ho znají.

, ,

Nejlepší videa na Revue