soud, rozsudek

soud, rozsudek - Soud - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Rumovou aféru potrestala jediná podmínka

  • 22
Královéhradecký soud vynesl verdikt v takzvané rumové aféře. Šest obžalovaných osvobodil, jednoho potrestal podmínkou. Podle obžaloby dvě ženy a pět mužů připravili stát v roce 1992 o 60 milionů fingovaným exportem rumu. Dostali tehdy mnohaleté tresty, vrchní soud je ale zrušil.

Soud potrestal jen Blanku Kvasničkovou za to, že v roce 1992 odebrala alkohol, který nezaplatila. Soud jí za podvod uložil patnáct měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

"Obžalovaní neměli povinnost odvést daň z obratu. Tu měly zaplatit subjekty, kterým alkohol prodali," odůvodnil rozsudek předseda senátu Petr Mráka.

"Zdejší soud se s návrhem obžaloby neztotožnil. Navrhoval jsem nepodmíněné tresty v rozsahu od pěti do sedmi roků odnětí svobody, podle závažnosti a výše škody," uvedl státní zástupce Pavel Klail.

Ze sedmi obžalovaných vyslechl rozsudek osobně jen jeden, Štefan Kušnír. Ostatní se nechali zastupovat svými advokáty. "Rozsudek hodnotím jako spravedlivý. Nic jsem neprovedl," řekl Kušnír.

Rozsudek ale není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání, stejně jako někteří z právních zástupců obžalovaných. Pokud se někdo proti rozsudku odvolá, bude se případem zabývat pražský vrchní soud.

Kauza se u soudů táhla deset let
Podle obžaloby skupina v roce 1992 koupila přes půl milionu lahví rumu. Deklarovali je jako zboží pro export, na které se nevztahovala daň z obratu. Sedmdesát kamionů alkoholu ale rozprodali na padělané doklady v Česku. Stát tak přišel asi o 60 milionů.

Případem se již v roce 1995 začal zabývat Krajský soud v Ostravě, který vyměřil tresty od tří do osmi let vězení. V únoru 1996 ale Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil kvůli procesním chybám a nařídil nový proces.

Kvůli nepřítomnosti obžalovaných se však ani jedno líčení v Ostravě neuskutečnilo. Začátkem října začal složitý případ projednávat soud v Hradci Králové. Obžalovaní se zodpovídali z několika trestných činů od krácení daně až po podvody.

Většina z nich odmítla u soudu vypovídat, některé v jednací síni zastupovali jejich obhájci. Promlčení rumové aféry ale nehrozilo. Dvanáctiletá lhůta začala znovu běžet loni v červnu, kdy bylo nařízeno nové hlavní líčení. - více zde

Mezi obžalovanými je i advokát Otakar Kracík, bývalý pardubický soudce a někdejší zástupce ředitele republikového Úřadu vyšetřování. Obžalovaných bylo původně osm, jeden z nich však před rokem zemřel.

Rumová aféra v roce 1993 mířila i do špiček ministerstva vnitra, policie a tehdejší generální prokuratury. Tvrzení některých svědků, že do daňového úniku jsou zapleteni lidé z ministerstva vnitra, policie či prokuratury, se ale neprokázala.

Rumová aféra v datech

červen, červenec 1993 - policie obvinila z daňového úniku advokáta Otakara Kracíka a dva podnikatele - Ronalda Holendu a Blanku Kvasničkovou
2.8.1993 - anonymní svědek (Jan Zikmund) vystoupil v televizi a uvedl, že do daňového úniku jsou zapleteni vysocí činitelé ministerstva vnitra, policie a prokuratury.
konec srpna 1993 - vojenská prokuratura začala vyšetřovat vrchního kriminálního komisaře Miloslava Jadrného a zástupce ředitele ředitele východočeské policie Jan Horského kvůli maření vyšetřování.
září 1993 - o rumovou aféru se zajímá branný a bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny
září 1993 - vyšetřování rumové aféry se přesunulo do Ostravy
6. září 1993 - vrchní komisař Jadrný odvolán z funkce
1. listopadu 1993 - vojenská prokuratura obvinila Jadrného a Horského z maření vyšetřování, Horský je o několik dní později zproštěn služby
30.11.1993 - Kracík je propuštěn z vazby
15.12.1993 - je zavražděn bývalý manžel jedné z obviněných Jany Šímové a údajný svědek rumové aféry
červen 1994 - ministr vnitra odvolal ředitele své inspekce Josefa Kolaju
6.12.1994 - Česká advokátní komora pozastavila členství Otakaru Kracíkovi
20.2.1995 - začal soud s osmi obžalovanými z daňového úniku
22.9.1995 - Krajský soud v Ostravě odsoudil osm obžalovaných v rumové aféře ke 3 až 8 letům vězení
20.2.1996 - Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil
30.11.1997 - náměstek ministra vnitra Martin Fendrych odchází z funkce. Někteří z obžalovaných ho spojovali s rumovou aférou. To se však nikdy neprokázalo.
1996 až 1999 - několik neúspěšných pokusů zahájit hlavní líčení
11.4.2001 - Nejvyšší soud v Brně přikázal, aby se případ projednával v Hradci Králové
29.5.2003 - hradecký soudce, který měl vést hlavní líčení, se vyloučil z projednávání kvůli podjatosti
8.10.2003 - Vrchní soud v Praze zamítl námitku podjatosti a přikázal, aby se v Hradci Králové konalo hlavní líčení.
22. července 2005 - Královéhradecký soud šest obžalovaných osvobodil, Blance Kvasničkové vyměřil podmínku.
, ,

Nejlepší videa na Revue