Když firma Talwin začala fotovoltaickou elektrárnu v červenci 2010 v Moldavě

Když firma Talwin začala fotovoltaickou elektrárnu v červenci 2010 v Moldavě stavět, neměla tři výjimky z ochrany životního prostředí a její stavební povolení bylo vydané v rozporu se zákonem. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Za povolení elektrárny exsenátora Nováka dostaly úřednice podmínku

  • 10
Teplický soud potrestal podmínkou úřednice, které v rozporu se zákonem pomohly firmě spoluvlastněné vězněným exsenátorem Alexandrem Novákem postavit fotovoltaickou elektrárnu v Moldavě v Krušných horách. Úřednice stavbu povolily přesto, že Moldava nemá platný územní plán.

"Nebyly splněné základní podmínky pro vydání takových rozhodnutí a obě porušily zákon vědomě," uvedla soudkyně Lenka Duta.

Talwin

Firmu z více než poloviny vlastní bývalý senátor ODS Alexandr Novák odsouzený za korupci z doby, kdy byl starostou Chomutova (rozsudek zde).

Místopředsedou představenstva je člen krajského vedení ODS Ahmad Raad, v dozorčí radě sedí vlivný podnikatel z ODS Daniel Ježek.

Vedoucí stavebního úřadu v Duchcově Květuše Kvasničková a její zástupkyně Lenka Puschová dostaly šestiměsíční trest s podmíněným odkladem na jeden rok a dvouletý zákaz činnosti ve veřejné správě.

Obě dodnes na stavebním úřadu v Duchcově pracují, takže pokud rozsudek nabude právní moci, budou muset odejít.

Státní zástupce si ponechal lhůtu na případné odvolání, protože by si zákaz činnosti pro obě ženy představoval delší. Obhájce úřednic se s klientkami musí nejprve poradit, protože k soudu nepřišly.

Úřednicím za zneužití pravomoci hrozilo až tříleté vězení. Soudkyně výši trestu odůvodnila tím, že obě ženy dosud nebyly trestané a od činu uplynula delší doba.

O stavbu elektrárny se zajímá i ombudsman

Stavební úřad v Duchcově vydal povolení firmě Talwin, kterou Novák z poloviny vlastní, v srpnu 2009. Úřednice tím porušily zákon, který platil už od roku 2007.

Obě ženy při hlavním líčení vinu odmítly. Hájily se tím, že neexistovaly standardy, jak se mají stavby fotovoltaických elektráren povolovat.

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský kvůli elektrárně podal na stavební úřad v Duchcově žalobu, v níž žádá zrušení stavebního povolení a kolaudačního rozhodnutí (o žalobě ombudsmana zde).

Pokud soud ombudsmanově žalobě vyhoví, otevře se cesta k jednání úřadů o odstranění stavby. Elektrárna je normálně v provozu, duchcovský úřad ji v červnu 2011 zkolaudoval.

"Musí být jasné, že když úřady udělají chybu, že ji musí napravit," glosovala žalobu Ivana Ježková ze sdružení Přátelé zeleného údolí Muldy, které na problematické postupy úřadů při povolování elektrárny dlouhodobě upozorňuje.

Stavba elektrárny na Moldavě je problematická i jinak. Firma se stavbou začala, aniž by si opatřila tři potřebné výjimky z ochrany životního prostředí pro budování v cenné lokalitě Natura 2000. Česká inspekce životního prostředí ji za to udělila pokutu 170 tisíc korun (o pokutě zde).

,

Video