Původně byly na Rozcestníku tabulky s dvojjazyčnými citáty Jana Stráského a

Původně byly na Rozcestníku tabulky s dvojjazyčnými citáty Jana Stráského a texty básníka Josefa Váchala. | foto: Hnutí Duha

Rozcestník s citáty ředitele Šumavy Stráského rozsekal mladík sekyrou

  • 112
Umělecký dřevěný Rozcestník s citáty bývalého ředitele Národního parku Šumava Jana Stráského a texty básníka Josefa Váchala v Prášilech na Klatovsku rozmlátil sekyrou šestnáctiletý mladík. Dílo architekta Ivana Adama vyzývalo k zamyšlení a déle než rok bavilo tisíce turistů. Jeho osud ale zpečetila lidská agresivita.

Ivan Adam dílo dokončil loni v květnu a postavil jej na svém pozemku. Turisté k němu měli volný přístup. Rozcestník byl pobitý tabulkami s dvojjazyčnými citáty Jana Stráského a texty básníka, grafika, malíře a dřevorytce Josef Váchala.

"S mojí ženou jsem ho postavil v době, kdy se změnilo vedení národního parku. Zdálo se nám, že to, co se na Šumavě děje, není fér. Pomocí autentických citátů a textů, které jsme postavili proti sobě do kontrastu, jsme chtěli přimět lidi, aby se zamysleli. Aby si sami vše srovnali v hlavě a sami hledali, kde může být pravda a kudy vede správná cesta," vysvětlil pro iDNES.cz Adam.

Za čtrnáct měsíců, co Rozcestník stál, se u něj zastavily tisíce turistů. "Četli, žasli a bavili se," vzpomíná Adam.

Druhého srpna večer kolem 22. hodiny ale dílo rozmlátil sekyrou šestnáctiletý mladík. Policisté ho dopadli krátce po činu. Místní lidé si totiž zdevastovaného Rozcestníku všimli hned v noci. 

"Pokud vím, je to syn jednoho z prášilských lesníků. Tvrdil, že to udělal sám a že měl pro to prý své osobní důvody," řekl Adam. Podle klatovské policejní mluvčí Dany Ladmanové kriminalisté případ kvalifikovali jako přestupek. Mladíkovi teď ve správním řízení hrozí pokuta.

Materiální škodu autor Rozcestníku vyčíslil zhruba na 15 tisíc korun. Škoda z pohledu lidského je však nesrovnatelně větší. "To, co se stalo, bohužel vystihuje podstatu toho, co se děje, nejen na Šumavě, ale v celé zemi. Ve společnosti, ve všech oblastech vzrůstá agresivita, animozita a intolerance," podotkl Adam.

I proto Rozcestník znovu postavil, ale je už na něm jen jedna tabulka s jasným vzkazem: Agresivita a intolerance?! Tudy cesta opravdu nevede.

Do původní podoby se Rozcestník už nevrátí. "Podle mě je to passé. Po odvolání ředitele Jana Stráského jsme zvažovali, jestli nenastal čas k odstranění či aktualizování Rozcestníku. Odpověď nám dal brutální útok sekyrou. Na otázku, kterým směrem půjdeme, si bude muset odpovědět opět každý sám za sebe," uzavřel Adam, který patří k zastáncům bezzásahových oblastí na Šumavě. Je také známý jako jeden z největších kritiků Jana Stráského a jeho zásahů proti kůrovci.


Nejlepší videa na Revue