(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Romové chtěli výpalné ve šluknovské hospodě, rvačku ukončila policie

  • 1177
Ve Šluknově se v noci strhla rvačka mezi trojicí Romů a hosty restaurace. Romové chtěli podle svědků po barmanovi výpalné. Poté se strhla bitka, kterou zklidnili až policisté, kteří byli kvůli neklidné situaci nedávno povoláni na sever Čech.

Incident se stal kolem půlnoci v restauraci Bohemia. Romové podle informací z místa hosty napadli a poničili vybavení. Výpalné nepožadovali jen po barmanovi, ale chtěli, aby jim část peněz odevzdal i muž, který právě vyhrál na automatech.

"V restauraci se skutečně porvalo několik lidí, víc ale zatím říct nemůžeme," řekl policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Místní tvrdí, že za incidentem mohl stát i jiný motiv. "Do restaurace přišli tři romští výrostci s PET lahví a dožadovali se piva zadarmo. Když to barman odmítl, strhla se rvačka," uvedl jeden z místních obyvatel.

Potyčka se neobešla bez zranění. Na místě zasahovala pořádková jednotka, kterou do Šluknovského výběžku poslal policejní prezident Petr Lessy.

Přes padesát policistů pořádkových jednotek poslal Lessy na Šluknovsko a do Nového Boru po takzvaném mačetovém útoku Romů v novoborské herně a případu z Rumburku, kdy skupina 20 Romů při cestě z diskotéky napadla šest místních mladíků. Tyto události vyhrotily už tak napjatou situaci na severu Čech, kam majitelé domů z celé republiky stěhují nepřizpůsobivé nájemníky.

Následovalo několik demonstrací, při kterých museli těžkooděnci bránit domy Romů před rozezleným davem. Největší nepokoje policie očekává o nadcházejícím víkendu, kdy do Nového Boru, Varnsdorfu a Rumburku ohlásila své pochody Dělnická strana sociální spravedlnosti. Proti jejímu parazitování na vyhrocené situaci bude protestovat iniciativa Nenávist není řešení, kterou podpoří někteří faráři a duchovní (více zde).

,

Video