Aleš Brichta mířil textem podle svých slov na politiky.

Aleš Brichta mířil textem podle svých slov na politiky. | foto: Lucie Váchová

Rocker Brichta dostal předvolání, policii vysvětloval „deratizera“

  • 431
Policie vyslechla zpěváka Aleše Brichtu kvůli kontroverznímu textu titulní písně jeho nového alba Deratizer. Skladba vyvolává kritiku pro svůj rasistický nádech. Podle něj je ale za vším mylný výklad básnického zjednodušení. "Rasistou nejsem a nikdy jsem nebyl," prohlásil Brichta po výslechu.

"Bylo to ze strany policie naprosto korektní, vyzvali mě, abych k tomu řekl pár slov a tím to skončilo," řekl Brichta. Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová potvrdila, že v záležitosti zatím nepadla žádná obvinění. "Ještě jsme si vyžádali odborný posudek a pak se rozhodneme, jak se bude v celé věci pokračovat dál," dodala.

Brichta vysvětloval, co chtěl říci verši: "Politici dělaj z každýho vola / na ulici kradou cikáni kola / už by to vyřešit měl / nějakej deratizer". Policii podle svých slov řekl, že text Deratizer má vyjadřovat nesouhlas se současnou politickou situací ve státě, kdy se neřeší podstatné problémy lidí a politická korupce se dotýká každého obyvatele.

"Inkriminovaná věta z textu je míněna jako zjednodušený poukaz na pouliční kriminalitu a hudební text jako literární útvar nemá dostatek prostoru. Proto se vždy jedná o jisté básnické zjednodušení a je mi líto, že je vykládáno jiným způsobem. Rasistou nejsem a nikdy jsem nebyl," prohlásil Brichta.

Obal alba Deratizer Aleše BrichtyTaké se vyjádřil k obalu alba, na které je nakreslený muž "pracující" na Karlově mostě. Postava je podle některých Brichtových kritiků očividně romského původu. V jedné ruce nese autorádio a ve druhé dámskou kabelku. I tento názor Brichta vyvrací. Podle něj výtvarník na obal využil figurku z arabských pohádek.

Brichta: Zneužití písně nepředpokládám

K úloze "deratizera" v české společnosti z textu písně se přihlásila v tiskovém prohlášení krajně pravicová Dělnická strana. Brichta se od ní ale distancuje.

"O tom prohlášení nic nevím, ale už název 'dělnická' mi připomíná KSČM a takové strany mě nijak neberou," řekl. Zneužití písně například v předvolební kampani nepředpokládá.

"Když přijdou žádat o souhlas, tak jim ho nedám a tím to pro mě končí. Dělnická strana nebo Národní strana jsou party, které jsou mimo mě," dodal hudebník.

Deratizer vyvolává také odezvu mezi tuzemskými publicisty. Proti Brichtovi se ve svých prohlášeních postavili například redaktoři internetového metalového magazínu ABYSS. Jiní ho ale za rasistu nepovažují.

,

Video