ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Na tachometru 180, v krvi pervitin. Muž bez řidičáku prchal před policií

  • 67
V noci na pátek ujížděl policii Hradcem Králové mladý muž pod vlivem drog. Jel rychlostí 160 až 180 km/hod, než ho policisté donutili zastavit mezi obcemi Vysoká u Holic a Jaroslav na Pardubicku. Při jeho kontrole navíc policisté zjistili, že muž řídil bez řidičského oprávnění.

„V pátek po půlnoci zavolal na tísňovou linku policie muž a sdělil, že na Gočárově třídě a v Lipkách v Hradci Králové jezdí vysokou rychlostí tam a zpět osobní vozidlo značky BMW černé barvy, nerespektuje „stopku“ a má navíc zakrytou registrační značku,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Na místo ihned vyjela policejní hlídka, která krátce po příjezdu k jedné z křižovatek spatřila vůz odpovídající popisu. Policisté chtěli řidiče zkontrolovat, a proto ho vyzvali světelným a výstražným znamením k zastavení. Nicméně řidič na to nereagoval a začal policii ujíždět.

„Podezřelé vozidlo ujíždělo ulicí Sokolskou a přes kruhový objezd pokračovalo směrem na Nový Hradec Králové rychlostí 160 až 180 km/hod. Směřovalo mimo město, kde po silnici I/35 pokračovalo směrem na Holice,“ popsala policejní mluvčí.

Do pronásledování se přidala i další policejní vozidla. Dvacet minut před druhou hodinou ranní se policistům podařilo řidiče zastavit. Následně policisté u muže provedli negativní dechovou zkoušku na alkohol. Test na požití jiných návykových látek byl pozitivní na amfetamin/metamfetamin. Řidič přiznal, že předchozí den užil pervitin.

„Nařízenému lékařskému vyšetření na odběr krve a moči se však odmítl podrobit. Policisté na místě zjistili, že se jedná o třiadvacetiletého muže z Liberecka, který neměl navíc k řízení oprávnění, neboť mu byl v minulosti vysloven zákaz řízení a předběžně zadržen řidičský průkaz, který si však neobnovil. Policisté u něj navíc nalezli 0,3 gramů podezřelé látky, pravděpodobně pervitinu. Další jízdu řidiči proto zakázali a převezli jej na protialkoholní záchytnou stanici,“ uvedla Burýšková.

Muž je podezřelý z několika přestupků, sankce mu hrozí například za přestupky v dopravě, konkrétně neuposlechnutí policejní výzvy k zastavení vozidla, za řízení pod vlivem drog a odmítnutí vyšetření a dále za přechovávání návykové látky.


Video