Odsouzený řidič Roman Smetana

Odsouzený řidič Roman Smetana | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Řidič odsouzený za tykadla politikům splnil slib: do vězení nepřišel

  • 1049
Olomoucký řidič autobusu Roman Smetana si jako obvykle odjezdil svou směnu za volantem. A i poté měl ještě dvě hodiny na to, aby si doma vzal kartáček na zuby, mýdlo, holicí strojek a přezůvky a vyrazil k olomoucké věznici. Právě tam si má odpykat sto dnů za kreslení po předvolebních plakátech. Vzhledem k tomu, že k věznici nepřišel, hrozí mu další trest.

U brány Vazební věznice v Olomouci se měl Roman Smetana hlásit nejpozději ve dvě odpoledne, aby si začal odpykávat sto dní trvající trest za psaní hesel a kreslení tykadel politikům na předvolebních reklamách na olomouckých autobusech před předloňskými volbami.

Řidič, který původně dostal trest 100 hodin obecně prospěšných prací, jež odmítl odpracovat, a poté nesouhlasil ani s dalším náhradním trestem - domácím vězením - několikrát předem zopakoval, že do vězení přijít nehodlá. "V pondělí, ani kdykoliv jindy, dobrovolně rozhodně nenastoupím," řekl před pár dny iDNES.cz.

Svá slova splnil, do 14. hodiny skutečně nepřišel. "K výkonu trestu do této chvíle odsouzený nenastoupil," řekla iDNES.cz mluvčí olomoucké věznice Markéta Zimová. Od teď ho proto bude Vězeňská služba evidovat jako odsouzeného, který nenastoupil k trestu, o čemž informuje soud.

"Pokud má odsouzený stanovené nejen datum, ale také konkrétní hodinu, do kdy se má k výkonu trestu dostavit, a do tohoto termínu nepřijde, Vězeňská služba neprodleně informuje soud," řekla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

"Příslušný soud o tom budeme informovat písemně během úterý," dodala mluvčí olomoucké věznice Zimová.

Soud následně vydá příkaz k dodání do výkonu trestu a ten předá policii. To však může trvat podle oslovených soudců několik dalších dnů, či dokonce týdnů podle toho, jak rychle bude spis některému z nich přidělen, a podle množství agendy.

Za nenastoupení k trestu hrozí až tři roky vězení

Poté už bude vše na policii. "Příkaz musí samozřejmě přijít oficiální formou, tedy písemně s přiděleným číslem spisové značky. Jakmile jej příslušný útvar obdrží, začne zjišťovat, kde by se dotyčný člověk mohl zdržovat, a poté jej zadrží a dodá do výkonu trestu. V podobných případech dostanou popis osoby také všechny hlídky, které pokud na hledaného člověka narazí, ho rovněž mohou ihned zadržet," řekla mluvčí olomoucké policie Marie Štrbáková.

Pro Romana Smetanu si tedy poté přijedou policisté a do věznice ho eskortují. Navíc ho téměř jistě vzápětí obviní z maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu může v krajním případě hrozit až tříletý trest.

Řidič už dříve iDNES.cz řekl, že s obojím počítá. Nehodlá ustoupit od svého přesvědčení, že psaním a kreslením po předvolebních reklamách politiků nespáchal žádný trestný čin, a neměl by tedy být trestán. "Volební inzerce je pouze komunikací politiků s voliči. No, tak já jsem s nimi jako volič také komunikoval - a na prostoru, který je k této komunikaci určený," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz (celý rozhovor čtěte zde).

ODS zaplatil 15,5 tisíce, zbytek trestu odmítl

Ze stejného důvodu také odmítl původní trest, který zněl na 100 hodin obecně prospěšných prací, a také možnost odpykat si domácí vězení. Za absurdní navíc považuje fakt, že trest nad ním vynesla soudkyně Markéta Langerová, manželka exministra Ivana Langera. Langer byl v předloňských volbách lídrem ODS v Olomouci. A právě jen ODS se u soudu domáhala náhrady škody za zničené plakáty.

Soud Smetanovi uložil, aby straně zaplatil 15,5 tisíce korun, což řidič udělal, aby se vyhnul případné exekuci. Vše ostatní však odmítl.

"Odsuzování někoho za vyjádření se proti politickým elitám v době, kdy je zjevné, že tyto elity rozkrádají státní, tedy společný majetek ve velkém, je samo o sobě přinejmenším zarážející. Osoba paní Langerové tomu pak dodává ten krásně absurdní, fraškoidní nádech," dodal odsouzený řidič. "Takovýto rozsudek bude vždy budit pochyby, paní Langerová je již z principu podjatá."

Soudkyně možnou podjatost od počátku odmítala, během procesu o ní také sama rozhodovala a s tím, že se necítí být podjatá, se z případu nevyloučila.


Video