Místo, kde havaroval opilý řidič

Místo, kde havaroval opilý řidič - Zatáčka v obci Stružinec, ve které havaroval opilý řidič Pragy V3S. Šofér nadýchal skoro osm promile. (19. května 2005) | foto: Roman Čejka, MF DNES

Řidič náklaďáku boural, nadýchal osm promile

  • 142
Na Semilsku boural řidič, který po nehodě nadýchal bezmála osm promile. Večer sjel s náklaďákem v zatáčce do příkopu. Auto zachytilo o sloup a poškodilo plot. Policisté navíc zjistili, že řidiče přistihli opilého za volantem už před měsícem. Tehdy měl v krvi čtyři promile.

K havárii Pragy V3S vyjeli policisté ve středu v sedm hodin večer do obce Stružinec na Semilsku.

Řidič nákladního auta nezvládl řízení a v levotočivé zatáčce vyjel ze silnice. Auto skončilo v příkopu. Ještě předtím "vejtřaska" zachytila pravým bokem za sloup elektrického vedení a poškodila keřový plot.

Při havárii nebyl nikdo zraněn. Škodu policisté odhadují na 8500 korun.

Dechová zkouška u řidiče prokázala 7,94 promile alkoholu. Odběr krve a moči v nemocnici odmítl. Podle policistů to nebyl jeho první podobný přestupek. Asi před třemi týdny ho při akci Kryštof zastavili a naměřili mu 4,2 promile. Zvažují, že řidiče obviní.

Řidič nadýchal více, než vypil
"Sedm celých devět promile není možných. I člověk, který umí pít a je od dětství zvyklý na pití, by byl při takové hodnotě v těžkém bezvědomí," řekl iDNES primář protialkoholní záchytné stanice na pražské Bulovce Jan Podlaha.

Vysvětlení ale podle něj existuje. "Nadýchal proto, že policie používá detekční přístroje. Pokud do nich člověk dýchá krátce poté, co se napije, tak přístroj ukáže takováto šílená čísla," uvedl primář. Skutečné hodnoty jsou přitom nižší.

Primář také říká, že v případě, že policisté najdou někoho, kdo nadýchá přes tři promile, musí ho změřit znovu za deset minut nebo čtvrt hodiny.

"Já bych kolegy určitě nepodezírala, nejsou to žádní začátečníci," řekla mluvčí semilské policie Soňa Šídová. Téměř osm promile podle ní ukázala orientační dechová zkouška. Další testy, které by byly přesnější (odběr krve a moči), řidič odmítl.

Policistka připouští, že přístroj může ukázat velmi vysokou hodnotu alkoholu v případě, že do něj člověk dýchá krátce po požití alkoholu.

Ministerstvo chce přísnější tresty
S nadýchanými osmi promile řidič náklaďáku trumfl jiného "rekordmana", kterého policie přistihla nedávno shodou okolností také na Semilsku. Třicetiletý muž měl v krvi pět promile alkoholu. - více zde

Právě na takovéto provinilce, které nyní stihne jen pokuta, chystá bič ministerstvo dopravy. Do zákonů chce dostat nový trestný čin - jízdu pod vlivem alkoholu. Hrozil by za něj až rok vězení. - podrobnosti zde


Video