Cizinec v bílém mitsubishi projel celou silnici R10 v protisměru. (28. 5. 2011)

Cizinec v bílém mitsubishi projel celou silnici R10 v protisměru. (28. 5. 2011) | foto: Policie ČR

Zdrogovaný cizinec jel stoosmdesátkou od Turnova do Prahy v protisměru

  • 387
Po rychlostní silnici R10 se několik desítek kilometrů řítilo auto v protisměru rychlostí až 180 kilometrů v hodině. Německy mluvící cizinec v bílém mitsubishi podle policie způsobil cestou pět nehod. Policisté jej zastavili až v hlavním městě u kbelského letiště, podle lékařů byl pod vlivem drog.

Mladoboleslavští policisté zaznamenali rychle jedoucí mitsubishi v protisměru kolem jedenácté hodiny dopoledne na 63. kilometru rychlostní silnice R10.

Policisté řidiče okamžitě začali pronásledovat, ovšem ukončit jeho nebezpečnou jízdu se podařilo až v Praze-Kbelích, kde byl řidič zadržen poté, co v protisměru projel celou rychlostní silnici a dorazil na rozestavěnou silnici ve směru do Letňan. "Zastavil vůz, pokusil se přelézt plot na letiště, tam byl hlídkou mladoboleslavského dopravního inspektorátu ve spolupráci s pražskou policií zadržen," řekl iDNES.cz mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek.

Za volantem mitsubishi seděl třiatřicetiletý cizinec. Podle prvotních zjištění policie byl muž pod vlivem drog nebo alkoholu. To se potvrdilo v nemocnici, kam putoval. "Jeho stav je stabilizovaný, s lékaři však odmítá spolupracovat, hovoří německy. V moči mu byly prokázány drogy," informovala mluvčí vinohradské nemocnice Jana Jelínková. Podle policistů to byly léky na špatný psychický stav, kterých si patrně vzal velké množství.

Bílé mitsubishi se v protisměru řítilo až stoosmdesátikilometrovou rychlostí. Policistům stíhání piráta komplikoval i silný víkendový provoz. "Tři policejní hlídky jej pronásledovaly, ty ale jely paralelně s ním ve svém pruhu," zdůraznil mluvčí mladoboleslavské policie Ladislav Mareš.

Podle něj není zatím jasné, zda a z čeho policisté cizince obviní, ani zda zůstane ve vinohradské nemocnici. V úvahu totiž přichází i vězeňská nemocnice.

Auta končila v příkopech i na střeše

Původně policisté informovali o devíti nehodách, které řidič mitsubishi způsobil, nakonec upravili počet na pět - tři na Mladoboleslavsku, další dvě v okolí Prahy. "Při nehodách však nebyl nikdo vážně zraněn," doplnil Vinčálek s tím, že havarovaly vozy řidičů, kteří se autu v protisměru snažili vyhnout. Kolik vozidel se do nehod zapojilo, zatím policie neví. Mělo by jich však být do desítky.

"U Turnova byl zátaras a policejní hlídka a pak celkem čtyři či pět aut v příkopě, na střeše, různě omlácených, vždy jedno auto po přibližně pěti kilometrech," hlásil redaktor MF DNES, který v té době po rychlostní silnici cestoval.

Na střechu se tak převrátila například auta u Benátek na Jizerou a u Tuřic. Při obou nehodách zasahovali i hasiči a zdravotníci. U Benátek a u Brandýsa nad Labem skončily další vozy v příkopě, tyto nehody se obešly bez zranění.

Řidiče policisté začali pronásledovat na 63. km (červená značka), dopadli jej až v Praze-Kbelích (modrá značka).

Řidiče policisté začali pronásledovat na 63. km (červená značka), dopadli jej až v Praze-Kbelích (modrá značka).


Video