Ve schránkách jihomoravských firem se objevila podvodná reklama. Ilustrační snímek

Ve schránkách jihomoravských firem se objevila podvodná reklama. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Firmy utrácejí za „podvodný“ reklamní leták, který vypadá jako faktura

  • 114
Maďarská firma sídlící v Brně rozesílá firmám reklamní leták, který vypadá jako faktura. Nezřídka se tak stane, že ji účetní zkrátka zaplatí. Za tři tisíce korun si tak koupí software běžně dostupný zadarmo.

Vypadá skoro jako faktura. Nechybí dodavatel, adresát, datum splatnosti, variabilní symbol a hlavně cena skoro tři tisíce korun. Jen miniaturní šedivá písmenka ale vysvětlují, že nejde o fakturu. A také že dodávaným zbožím je program, který je všude zdarma.

Podvodná reklama v posledních týdnech přistála ve schránkách jihomoravských firem. "Nic jsem si nevyžádal, nic neobjednával. Ale protože leták vypadá zrovna jako faktura, může si ho člověk snadno splést a omylem zaplatit. Je to sprostota," zlobí se brněnský vydavatel Jiří Brauner. Nedávno totiž na podobnou reklamu naletěl sám.

Podvodná smlouva firmy Český telefonní seznam

"Stejný jednatel vlastnil dříve firmu Telefonní seznam, s. r. o., která rozesílala podobné letáky. V domnění, že je to vyžádaná faktura od Zlatých stránek, jsem ji zaplatil. A peníze už zpátky nezískal," popisuje Brauner.

Firma Office servisní a distribuční, která na podzim nevyžádané letáky rozeslala, na faktuře uvádí, že dodává kancelářský software Office 2011. Teprve na zadní straně se zákazník dozví, že nejde o renomovaný program Microsoftu, ale o OpenOffice.org 3. Ten je přitom běžně dostupný zdarma.

Čtyři platby, dvanáct tisíc za rok

Zaplacením letáku, na kterém se uvádí, že nejde o fakturu ani daňový doklad, se navíc zákazník zaváže celkem ke čtyřem platbám ve výši 2 940 korun. Běžně dostupný program si tak objedná za skoro dvanáct tisíc na rok.

"Vodítka se jeví jasně. Takové jednání by mohlo naplňovat podstatu trestného činu podvodu. S korektním podnikáním to nemá nic společného," zhodnotil leták brněnský právník František Štourač z advokátní kanceláře JUDr. Michal Elzer.

Pokud by podle něho někdo fakturu uhradil, mohl by se jeho autor navíc dopustit bezdůvodného obohacení.

Firma Office servisní a distribuční uvádí místo adresy brněnský P. O. Box a přitom sídlí v Třebíči. Peníze českých podnikatelů však putují mnohem dál: jediným jednatelem firmy je totiž maďarský podnikatel Attila Levente Herczeg.

Uvedený telefon zvedá zaplacený operátor call centra v Brně. "Je to jen nabídkový list. Firma tak zkrátka pojala svou marketingovou kampaň. Zda dobře, to nevím," komentoval zmíněný operátor Jiří Priznietz.

Dodal, že už řada podnikatelů se snažila od smlouvy odstoupit. "Nabídkový list akceptujete zaplacením. Do deseti dnů je pak možné odstoupit," doplnil operátor.

Podle právníka Štourače ovšem nebude lehké peníze získat zpět. "Dle dostupných informací se jedná o zajímavý propletenec firem se zahraničním vlastníkem. Lidé by se ale peněz měli domáhat. Měli by žádat navrácení z titulu bezdůvodného obohacení," uvedl právník s tím, že je ochotný zastupovat každého, kdo firmě na leták naletěl.

Platba faktury je dobrovolná

Drobná, sotva čitelná písmenka na zadní straně uvádějí, že se nejedná o fakturu a platba je dobrovolná. "Adresát nabídky má možnost návrh na uzavření smlouvy akceptovat uhrazením platby za první tři měsíce čerpání služeb," píše se dál v listu.

"Jenom tím, že provedete platbu, jak uvádí informace na zadní straně, se podle mého názoru k ničemu nezavazujete," oponuje však právník.

Brněnská pobočka Sdružení obrany spotřebitelů se s podobnými letáky, jaké posílá firma maďarského jednatele, setkává často.

"Každý by si měl předem prohlédnout, zda jde jen o promofakturu, nebo o fakturu, kterou si vyžádal. Vždycky taky varujeme před malinkými písmeny. Je to dost častá forma útočné a podbízivé reklamy," zhodnotila Gerta Mazalová ze sdružení.


Video