Společnost RegioJet kvůli bombové výhrůžce v pátek v podvečer zastavila a evakuovala pět spojů. Jeden z nich stojí také Úvalech u Prahy (10. března 2017) | foto: Dana Krouželová

Desítku vlaků RegioJet zastavil anonym. Výbušninu policisté nenašli

  • 61
Společnost RegioJet kvůli bombové výhrůžce v pátek v podvečer zastavila a evakuovala zhruba desítku spojů. Podle informací z dispečinku prohlídky všech spojů policie ukončila zhruba ve 20:45, nic v nich nenašla. Všechny vlaky tak už pokračují v jízdě.

„Podle aktuálních informací probíhá policejní šetření již jen ve dvou soupravách, v případě ostatních spojů již byla s negativním výsledkem ukončena a tyto vlaky pokračují v jízdě,“ řekl iDNES.cz mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj kolem 20. hodiny. O tři čtvrtě hodiny později informoval, že prohlídka skončila i u těchto dvou vlaků. Mluvčí Českých drah Monika Bezuchova sdělila, že některé vlaky nabraly zpoždění až hodinu.

„Personál a zákaznický servis začnou okamžitě s poskytováním asistence a servisu cestujícím - i s ohledem na to, aby cestujícím, kteří museli vyčkávat během prohlídky vlaku venku, se zahřáli horkými tekutinami. Současně budeme cestujícím poskytovat asistenci při zajištění spojů do jejich koncových destinací s ohledem na zpoždění vlaků,“ sdělil Ondrůj.

Kvůli hlášené bombě museli všichni pryč z Olympie v Brně. Tvořily se kolony

„V pátek odpoledne byl zaslán do médií anonymní e-mail, kterým bylo nahlášeno uložení výbušného systému v několika vlacích RegioJet. V současné době probíhají opatření, která spočívají v odstavení vlakových souprav a provedení prohlídek. Úzce spolupracujeme s krajskými ředitelstvími policie v příslušných lokalitách podle tras vlaků, ale více informací uvolnit nemůžeme,“ sdělil iDNES.cz v podvečer mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Čtenář iDNES.cz informoval redakci, že jeden ze spojů stál ve stanice Kostěnice v Pardubickém kraji a čekal se na prohledání vlaku. Další spoj podle čtenářky iDNES.cz nuceně zastavil v Úvalech u Prahy. „Už dorazili psi, musí očuchat každé zavazadlo. Vše jsme museli nechat ve vlaku,“ napsala kolem 18:30 čtenářka.

V Dlouhé Třebové se cestující nemohli schovat v čekárně, protože ve stanici není žádné zázemí. „Cestujícím jsme řekli, ať pokračují s jiným dopravcem. Samozřejmě budeme těmto cestujícím jízdné refundovat,“ sdělil Ondrůj.

10.března 2017 v 17:13, příspěvek archivován: 10.března 2017 v 18:04

V Brně evakuuje policie ČR vlak @RegioJet z důvodu nahlášení nástražného výbušného systému https://t.co/Q93u8nTK1q

„Kompenzace se také určitě vztahují na cestující, kteří se nacházeli v mezinárodních spojích, například z Prahy na Slovensko, protože v mezinárodní přepravě platí náhrady za zpoždění bez důvodu. U ostatních spojů budeme řešit, jak který vlak byl zpožděný,“ sdělil Ondrůj.

„Bezpečnost je pro nás vždy prioritou. V minulosti se nicméně ukázalo, že se nejedná o bezpečnostní riziko, ale de facto trestnou činnost vydírání, s kterou si policie dokázala poradit a pachatele velmi rychle dopadnout,“ doplnil mluvčí.

Anonym ochromil železnici mezi Prahou a Ostravou například loni 1. února. Policisté kontrolovali vlaky soukromých dopravců Leo Express a RegioJet, některé z nich ze stanic ani nevyjely. Spoje tehdy nabíraly až čtyřhodinové zpoždění (více si můžete přečíst zde).

O týden později byl opět narušen provoz některých vlaků a autobusů společnosti RegioJet. Ani v tomto případě pyrotechnici žádnou bombu nenašli (podrobnosti si můžete přečíst zde).

10.března 2017 v 18:44, příspěvek archivován: 10.března 2017 v 18:53

@zpravyrozhlascz @RegioJet nas vlak byl zastaven v Dlouhe Trebove. Pokracujeme Raijletem CD. Ovsem kam. Kdyz nekdo nahlasil bombu i v Brne. https://t.co/7r9SmXTQXC

,

Video