Ředitel ROP Severozápad Pavel Markvart

Ředitel ROP Severozápad Pavel Markvart | foto: Karel Pešek, MF DNES

Ředitel dotačního úřadu jde za kritiku žalobkyně Bradáčové na "kobereček"

  • 16
Výbor Regionální rady Severozápad rozdělující evropské dotace si pozve na "kobereček" ředitele dotačního úřadu Pavla Markvarta. Ten před několika dny obvinil státní zástupkyni Lenku Bradáčovou z toho, že při policejní prohlídce úřadu oklamala soud. Výbor bude chtít vědět, zda měl výroky podložené důkazy.

Na začátku června proběhla kvůli podezřením z možných machinací s dotacemi na úřadu policejní razie. Podle Markvarta si policie odnesla víc dokumentů, než podle odůvodnění prohlídky měla. Jako viníka označil Bradáčovou. Markvart teď bude muset své výroky vysvětlovat.

"Považuji toto jeho chování za naprosto neprofesionální. On se nemá vyjadřovat k práci státního zastupitelství, nepřísluší mu to," uvedl místopředseda výboru Tomáš Hybner, který orgán po odvolání Jiřího Šulce dočasně vede.

Hybner chce 20. června na zasedání výboru navrhnout, aby Markvart jako ředitel skončil, i kvůli výrokům na adresu Bradáčové.

"Pokud pan Markvart nepředloží podklady, na jejichž základě se k paní Bradáčové vyjadřoval, měli bychom zvážit, co bude dál a jestli nepodnikneme nějaké kroky," uvažuje další člen výboru regionální rady Jaroslav Komínek.

Těžké časy úřadu

Sám Markvart si za svými výroky stojí. "Nevěděl jsem, že paní Bradáčová je nedotknutelná," vysvětluje.

Jenže v tomto případě ředitel opravdu přestřelil, Bradáčová totiž podnět k prohlídce úřadu na soud nepodávala a ani nedozoruje vyšetřování. Že policejní akce proběhla podle zákona, potvrdil i mluvčí soudu Jan Tichý.

Dotační Úřad v současnosti zažívá těžké časy. Úřad čeká po čerstvé kontrole úředníků z Evropské komise kvůli problematickému schvalování dotací na verdikt, zda bude moct pokračovat. Ministerstva financí a pro místní rozvoj navíc stopla proplácení projektů a jsou pozastavené i výzvy pro žadatele dotací. (více zde)

Podle Hybnera je odvolání Markvarta nutností, aby mohl úřad fungovat transparentně a důvěryhodně. "Pan Markvart nepředložil žádnou vizi a neprovedl konkrétní kroky, aby se chod úřadu změnil a aby se vyřešily jeho problémy," vysvětlil Hybner.

Politici nejsou zajedno s odvoláním

Současné potíže úřadu však mají kořeny v práci Markvartova předchůdce Petra Kušnierze, který je souzený kvůli přijímání úplatků při schvalování dotací. Právě Kušnierzovo zatčení splnilo vlnu kontrol z ministerstva financí a Evropské komise. "Jenže Markvart neudělal nic proto, aby se ty potíže odstranily," vysvětluje Hybner, proč by měl odejít i současný šéf úřadu.

Sám ředitel nechápe, proč by měl svůj post opustit. "Mně nikdo důvody pro mé odvolání nesdělil. Na zasedání výboru je tedy budu chtít slyšet a řeknu si k tomu své," obhajuje se Markvart.

Jeho odvolání se dočasnému šéfovi výboru Hybnerovi nebude prosazovat lehce. Zdaleka ne všichni z jeho kolegů jsou pro Markvartův konec. "Pan Markvart naskočil do rozbitého vlaku a řídí ho poměrně dobře," myslí si jiný člen výboru Arno Fišera.

Při rokování o odvolání Markvarta se dá očekávat střet dvou částí výboru. Ten se totiž z půlky skládá z politiků Ústeckého kraje, druhou půlku reprezentují politici z Karlovarského kraje. Ti podle Hybnera s odvoláním Markvarta souhlasí, ústecká část se však na odvolání ředitele moc "netváří".


Video