Architekt Marek Řičář

Architekt Marek Řičář | foto: Lenka Nejezchlebova, iDNES.cz

Rakouská policie zadržela uprchlého architekta Marka Řičáře

  • 7
Policisté v Rakousku zatkli hledaného architekta Marka Řičáře, známého z kauzy Budišov. Za dotační podvod a praní špinavých peněz si má odpykat šest let vězení. Na útěku byl dva roky.

"Marka Řičáře zatkli policisté na území Rakouska, konkrétně v Korutanech. Před policisty se záměrně skrýval a snažil se uprchnout. Rakouští policisté ale jeho útěku zabránili," řekla mluvčí policejního prezidia Vlasta Suchánková.

"Zatčený se v současné době nachází v policejní cele v Korutanech. Do 48 hodin by měl být předveden před rakouské justiční orgány, které rozhodnou o předání do České republiky," dodala.

Šestiletý trest Marku Řičářovi uložil pražský vrchní soud  v prosinci 2011. Podle soudu se podílel na dotačním podvodu za 15,5 milionu korun a pral špinavé peníze. Řičář však nenastoupil do vězení a od té doby byl na útěku.  (více o rozhodnutí soudu zde)

Architekt byl poté souzen jako uprchlý za to, že se při žádosti o dotaci pokusil podvést ministerstvo pro místní rozvoj. Soudy ho uznaly vinným, ale trest Řičář nakonec nedostal. Vrchní soud v Praze považoval za dostatečný předcházející šestiletý žalář. (více o verdiktu čtěte zde)

Marek Řičář se stal známým kvůli kauze Budišov. V ní figuroval jako klíčový svědek a popisoval údajné machinace s dotacemi EU na zámek Budišov na Třebíčsku. Na čas byl zařazen i do programu na ochranu svědků, kdy se přejmenoval na Josefa Marka. Soudy však nakonec obviněné v případu osvobodily.

Kvůli kauze byla před víc než sedmi lety měsíc ve vazbě i tehdejší náměstkyně ministra a nynější ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Její vina se ale neprokázala. Jourová požadovala omluvu a odškodné, Ústavní soud však rozhodl, že je její nárok promlčený (více čtěte zde).

,

Nejlepší videa na Revue