Radioaktivní vyděrač dostal podmínku

  • 13
Cheb - Chebský soud uložil podmínku šestatřicetiletému muži, který po teroristických útocích z 11. září vyhrožoval otrávením vodních zdrojů plutoniem. Podle verdiktu se po tři roky nesmí také napít alkoholu, jinak mu hrozí třináctiměsíční trest. Ve vazbě už strávil 4,5 měsíce. Obě strany zvažují odvolání.

Josef Sazama dva dny po zářijovém útoku telefonicky oznámil televizi a ministerstvu vnitra, že voda v některých českých městech je kontaminovaná radioaktivní látkou. Zmínil například Vírskou přehradu, která je zásobárnou pitné vody pro Žďársko.

Policie okamžitě po telefonátu zalarmovala hasiče, ministerstvo zdravotnictví, Státní úřad pro jadernou bezpečnost a ministerstvo zemědělství. Odborníci po celé zemi prováděli rozbory pitné vody, kontrolovali vodárny, rozvodny i vodní nádrže.

Rozbory žádné znečištění neprokázaly. Ministr vnitra Stanislav Gross v atmosféře obav po teroristických útocích zdůraznil, že odvrácení hrozby bombového útoku či zamoření pitné vody je pro policii prioritou.

Policistům se brzy podařilo vypátrat mobilní telefon, z kterého anonym volal. Muže s pestrou kriminální minulostí pak zadržela.

Josef Sazama během soudního líčení požadoval, aby se před soudem přehrála nahrávka výhružného telefonátu do České televize. Hovor na ministerstvo vnitra se nenahrával. Muž se hájil tím, že hlas nemusí být jeho a telefonovat mohl kdokoli.

Obžalovaný se odvolával také na svou epilepsii. V inkriminovanou dobu mohl mít údajně výpadek paměti. Znalci jeho tvrzení považují za nepravděpodobné, epileptik by se podle nich choval spíše zmateně. Nemoc ale přesvědčivě nevyloučili.

Kvůli podezření na epilepsii měl Josef Sazama zakázáno pít alkohol. Jak se ale ukázalo, před telefonáty si dal několik piv. Soud mu proto nyní po dobu tříleté podmínky zakázal konzumovat veškeré alkoholické nápoje.

Státní zástupce požadoval pro Sazamu přísnější trest. "Jednání obžalovaného bylo vysoce společensky nebezpečné a zároveň morálně zavrženíhodné, protože tak učinil pouhé dva dny po útocích na New York," cituje ČTK Václava Oppla.

Muži, souzenému v minulosti za útok na veřejného činitele a výtržnictví, hrozily za šíření poplašné zprávy až tři roky vězení.

Josef Sazama krátce po teroristických útocích z 11. září vyhrožoval otrávením vodních zdrojů plutoniem. (16. července 2003)


Video