Alexandr Vondra na tiskové konferenci k českému předsednictví v EU

Alexandr Vondra na tiskové konferenci k českému předsednictví v EU | foto: David W. Černý, Reuters

Protikorupční policie začala zkoumat podezřelou zakázku Vondrova úřadu

  • 72
Detektivové protikorupčního útvaru v pondělí začali vyšetřovat zakázku, kterou ministerstvo pro evropské záležitosti přidělilo firmě Promopro bez výběrového řízení. Policisté mají podezření na porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Policisté zatím neupřesnili, koho v souvislosti se zakázkou podezřívají. Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka k možnému protiprávnímu jednání došlo v roce 2008 v souvislosti s audiovizuálním zajištěním akcí během českého předsednictví EU.

"V té době měla být bez výběrového řízení schválena, uzavřena a následně realizována se společností Promopro rámcová smlouva," konstatoval Skřepek. Jejím předmětem byly právě dodávky zvukové a obrazové techniky při konferencích pořádaných v Praze i jinde v Česku.

Promopro získala údajně od státu bez soutěže zakázky za 766 milionů korun, přitom původní smlouva neměla překročit 85 milionů. Zakázku přidělil tým vedený tehdejším ministrem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou.

"Jsem rád, že to policie začala vyšetřovat," řekl k tomu Vondra, který považuje za velmi důležité, aby celá záležitost byla důkladně vyšetřena. "Rád poskytnu potřebnou spolupráci," dodal.

Ministr vinu už dříve odmítl s tím, že jde o diskreditační kampaň namířenou proti němu i ODS. Vondra i premiér Petr Nečas tvrdí, že za zakázku nese odpovědnost tehdejší šéf Úřadu vlády Novák (více o kauze čtěte zde).

Naopak bývalý premiér a Vondrův spolustraník Mirek Topolánek se domnívají, že jednoznačnou odpovědnost za smlouvy s Promoprem měl Vondra.

Zakázku společnost dostala s odůvodněním, že Promopro má v požadované oblasti služeb exkluzivní postavení, které se však nijak neprokazovalo.


Video