Policisté hlídali protesty radikálů, v Ostravě se s nimi tvrdě střetli

  • 1685
V šesti českých městech se sjeli protiromští radikálové. Nejvíce jich dorazilo do Ostravy. Střety mezi asi šesti sty radikály a policisty tam byly chvílemi velmi dramatické. Zadrženo bylo šedesát lidí. V Duchcově, Plzni, Českých Budějovicích se shromáždily stovky radikálů. Ke střetům s policisty tam nedošlo.

V Ostravě se na Prokešově náměstí podle odhadu policie sešlo na šest set radikálů a vydali se na pochod. Chvílemi byla situace dramatická a připomínala poziční válku. Na těžkooděnce létaly kameny, radikálové měli tyče, před sebou tlačili popelnice. Zraněni byli tři policisté a několik extrémistů. Policie zadržela celkem 60 lidí (více o střetech v Ostravě čtěte zde).

Stejný počet jako radikálů, tedy přibližně šest set lidí, se ve 14:00 sešlo na akci nazvané Mír mezi lidmi. Protidemonstrace se obešla bez jakéhokoli incidentu.

Demonstrace radikálů v Ostravě:

Do Plzně se sjelo asi čtyři sta radikálů na náměstí Republiky. Centrem města  pochodovali kolem řeky z jedné strany radikálové, z druhé jejich odpůrci, kterých byl přibližně stejný počet. Ti na extrémisty pískali, vytáhli i transparenty proti rasismu. Situaci sledovalo kolem 700 policistů a zhruba stovka strážníků. Po páté hodině akce skončila a radikálové se rozešli. Policie zadržela celkem 15 lidí. Tři radikály za maskování a 12 protidemonstrantů za neuposlechnutí výzvy policistů.

Demonstrace v Plzni na náměstí Republiky:

Do Českých Budějovic, které se v létě staly jedním z center protiromských protestů, dorazilo jen několik desítek extrémistů. Přidala se ale část místních, a tak tu pochodovalo až tři sta lidí. Už ráno se na trase plánovaného pochodu objevily nápisy zesměšňující radikály (více zde). Situace ve městě však byla klidná, jen na třicet radikálů zůstávalo večer u Volfovy ulice pod dozorem policie. 

Do Duchcova na Teplicku pak svolala protest místní organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). V devítitisícovém městě se situace vyhrotila poté, co tam v květnu skupina Romů napadla manželský pár. Akce byla ohlášená na 15:00. Na místě bylo 250 až tři sta lidí. Více než polovinu ale tvořili místní. Po čtvrté hodině byla demonstrace ukončena. Místní odešli, asi stovka radikálů však zůstávala ještě nějakou dobu na náměstí Legií. Policie je odmítla pustit do míst, kde žijí Romové.

Demonstraci zažil také Duchcov:

V Jičíně se shromáždilo asi sto radikálů. Ti vyrazili v 15:30 od základní školy na Husově ulici na Valdštejnovo náměstí. Tam shromáždění po krátkých projevech a diskusi v 16:00 skončilo.

Brnem prošla v sobotu odpoledne asi třicítka radikálů. Jejich pochod se však změnil v grotesku, kterou vepředu důrazně korigovala policie a zezadu kousavě komentovali občanští aktivisté.

Extremisté si naplánovali sraz ve tři odpoledne v parku Koliště. Měli tak v úmyslu protestovat proti "černému rasismu a policejnímu násilí". Svou akci však neohlásili. Toho využili občanští aktivisté, kteří se rozhodli pro setkání na stejném místě a louku v parku si řádně zarezervovali na úřadě. Už od dvou hodin tam asi šedesátka lidí pořádala piknik proti rasismu a násilí všeobecně (podrobný článek najdete zde).

Radikálové chtějí využít nespokojenosti lidí ke svým cílům

Policie již v pátek oznámila, že je na sobotní pochody a další demonstrace dobře připravena. Mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková uvedla, že sbor poté již jen ověřoval operativní poznatky, tedy například to, zda se nezmění předpokládané počty účastníků protestů.

Akci radikálů odsoudila například zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. "Jsme tak svědky toho, že se na různých místech, které se výrazně liší svou historií, velikostí, kapacitami, politickou reprezentací i sociální situací tamních obyvatel, snaží extremisté zneužívat problémů lidí a jejich nespokojenosti se sociální a politickou situací," sdělila ČTK.

, , ,

Video