Okna začali zloději navrtávat před čtyřmi lety na Královéhradecku a případů začalo geometrickou řadou přibývat v celé republice.

Okna začali zloději navrtávat před čtyřmi lety na Královéhradecku a případů začalo geometrickou řadou přibývat v celé republice. | foto: Profimedia.cz

Gang navrtávačů vyloupil už stovky domů. Vybílí ho, když majitel spí

  • 397
Dobře organizovaný gang už několik let trápí majitele novostaveb i policii. Zloději navrtají okna, v tichosti vykradou dům a zase zmizí. Jen v hradeckém kraji mají na svědomí více než stovku vloupání.

Zatímco vy klidně spíte, mohou u vás doma slídit zloději. Takzvaní navrtávači. Jsou organizovaní a policie je na ně zatím krátká.

V noci se připlíží k vytipovaným novostavbám a předem si připraví únikovou cestu tím, že si prostříhají ploty. Do přízemí domů se dostávají tak, že navrtají otvor do rámu terasových dveří nebo oken, odjistí kliku a sotva slyšitelně vniknou dovnitř. Z odložených kabelek, batohů nebo oblečení berou hotovost, případně další cennosti jako šperky.

Okna začali zloději navrtávat před čtyřmi lety na Královéhradecku a případů začalo geometrickou řadou přibývat v celé republice. Policistům navíc ztěžují dopadení minimem stop zanechaných na místě činu a rychlými přesuny napříč celým Českem.

Lupiči už v kraji způsobili víc než milionovou škodu

"V nepravidelných periodách se pachatel nebo pachatelé vracejí i do našeho kraje. Poškozených v Královéhradeckém kraji je v současné době již více než stovka a škoda, která jim byla způsobená, je vyšší než jeden milion korun," uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Navrtávači - Jak vypadají a jak pracují?

  • Jsou fyzicky velmi zdatní. Maskují si obličej a oblékají se nejčastěji do maskáčů nebo podobného oblečení.
  • Vybírají si novostavby na krajích obcí, kam přicházejí pěšky nejčastěji od lesa nebo přes louku mezi první a čtvrtou hodinou ranní.
  • Při prohledávání domů používají svítilny, pravděpodobně čelovky nebo podobná zařízení.
  • Jak se bránit? Důležitá je prevence. Zloděje může odradit hlídací pes na zahradě, světlo s infračidlem reagující na pohyb, zatažené vnitřní žaluzie nebo západky na klikách oken a francouzských dveří.

Ve Vysoké nad Labem na Hradecku udeřili navrtávači v prosinci už poněkolikáté. Vybrali si čtyři rodinné domy v nové zástavbě, ale jeden z majitelů je překvapil ve dvě hodiny ráno se zbraní v ruce, takže se dali na útěk.

"Domy leží v těsné blízkosti a sousedí spolu zahradami či nezastavěným pozemkem. Jeden dům těsně sousedí s lesem. Zloději zřejmě přijeli přes Roudničku a automobil nechali v lese," řekl starosta Vysoké Jiří Horák.

Nejdříve si připravili terén, prostříhali ploty a navrtali rámy oken nebo dveří. "Když si takto připravili průnik do čtyř domů, začali je vykrádat. Naštěstí je hned v druhém domě vyrušil bdělý majitel, který dokonce několikrát vystřelil do vzduchu z legálně držené pistole," vylíčil poslední útok starosta.

"Zloději pak utekli směrem do lesa, ale ještě předtím cosi sprostého česky utrousili," dodal Horák, který úzce spolupracuje s policií a na besedách i v místním zpravodaji nabádá obyvatele k obezřetnosti. Odradit by zloděje mohl hlídací pes, alarm, světlo na fotobuňku, ale účinné jsou také zatažené vnitřní žaluzie, které jim zkomplikují hledání klik na oknech.

"Podle našich poznatků by se mělo jednat o minimálně dva pachatele, kteří jsou fyzicky zdatní, oblečeni nejčastěji do maskáčů nebo obdobného oblečení a maskují si obličej," sdělila policejní mluvčí.

Zloděj si zjistí, kdy majitel nebývá doma. Pak jde na věc

Než gang navrtávačů zaútočí, nejdříve si podle vyšetřovatelů domy pečlivě vytipuje. Zjistí třeba, kdy se majitel vrací domů nebo v kolik hodin a kam chodí spát.

"K pozorování využívají různé živé ploty, zahradní altány nebo jiné objekty. K takto předem vytipovaným domům pak v noci přicházejí pěšky, většinou mimo oficiální cesty například přes pole, louku nebo od lesa," přiblížila chování zlodějů policejní mluvčí.

Nejčastěji vykrádají novostavby mezi jednou a čtvrtou hodinou ranní. Při prohledávání domů používají svítilny, na hlavách mají čelovky a rychle zase mizí do tmy.

Podle některých poznatků využívají i termokamery nebo noktovizory, které zesilují zbytkové světlo. Zatímco jeden pachatel prohledává dům, druhý pomocí speciálního zařízení údajně sleduje pohyb v domě a včas upozorní svého komplice na to, že se majitel probudil.

"Jsou profesionální a naprosto nepolapitelní, pokud je člověk nechytí při činu tím způsobem, že by je zajistil a zpacifikoval," myslí si starosta Vysoké nad Labem. Uvažoval o instalaci termokamer v obci, ale nakonec od jejich nákupu upustil.

"Chtěli jsme je dát na přístupové cesty, aby zachytily třeba státní poznávací značky, ale asi by nám byly k ničemu, protože oni nechají auto v lese a chodí pěšky a maskovaní," vysvětlil Jiří Horák.

Kriminalisté uvítají oznámení při jakékoliv podezřelé aktivitě v blízkosti novostaveb.

"Neznámé osoby mohou být podezřelé mimo jiné i tím, že fotografují rodinné domy, obhlíží oplocení, zkouší branky nebo stojí na neobvyklých místech, odkud mohou pozorovat okolí," dodala policejní mluvčí.


Video