Bývalý manažer fondu Trend Miroslav Vlastník, který se osm let skrýval v

Bývalý manažer fondu Trend Miroslav Vlastník, který se osm let skrýval v zahraničí, na snímku z roku 2004. | foto: ČTK

Případ amnestovaného manažera vytunelovaného Trendu se vrátí před soud

  • 2
Nejvyšší soud zpochybnil amnestii pro Miroslava Vlastníka, jednoho z obžalovaných v kauze vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia. Důvodem je to, že se Vlastník dlouho skrýval v zahraničí. Případem se tak bude znovu zabývat Vrchní soud v Praze.

Soud své rozhodnutí zveřejnil v databázi InfoSoud. Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig uvedl, že se správnou aplikací amnestie musí znovu zabývat Vrchní soud v Praze.

Vlastník se do Česka vrátil necelé dva týdny před vyhlášením amnestie (více čtěte zde). Jeho právník Lukáš Slanina už dříve řekl, že návrat jeho klienta s krokem exprezidenta nesouvisí a že Vlastník amnestii nepřijme. Pokračování případu se netýká zbylých exmanažerů. Krajský soud v Hradci Králové rozhodl o zastavení stíhání na konci ledna (více čtěte zde).

Kauza Trend s více než miliardovou škodou je označována za jeden z největších "tunelů" v Česku. Fond založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl. V roce 1995 fond prodali společnosti Královéhradecká Brokerská zastupované Miroslavem Hálkem. Následně podle obžaloby začaly prostředky fondu mizet na konta jiných společností. V roce 2000 skončil Trend v konkurzu.

Soud bude řešit i dovolání ke kauze Jiřího Berky

Novoroční amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause zastavila mimo jiné stíhání trvající déle než osm let u trestných činů se sazbou do deseti let vězení.

Nejvyšší soud už na základě série dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zrušil zastavení stíhání v nejméně šesti případech. Důvodem bylo vždy to, že se obžalovaní nějakou dobu skrývali v zahraničí. Podle soudu do osmileté lhůty nelze počítat roky, kdy se aktéři případů vyhýbali spravedlnosti. To je také případ Vlastníka.

Šéf žalobců Zeman podal dovolání také v kauze vytunelované společnosti H-System. V tomto případě však soud dovolání zamítl a někdejší manažeři se tak případnému trestu vyhnou (více čtěte zde).

Nejvyšší soud bude rozhodovat i o dalších Zemanových dovoláních, které se týkají amnestie: například v kauze konkurzního soudce Jiřího Berky.

,

Video