Při napadání lidí se útočníci fotili

  • 157
Policie, která řeší případ skupiny mladíků, kteří bezdůvodně napadali kolemjdoucí, už zná pravděpodobné pachatele. Skupinu nazvanou Plameňák se podařilo pozatýkat i díky internetovým záznamům, ve kterých sami pachatelé dokumentovali svoji činnost.

Zřejmě nejmladším ze skupinky je student druhého ročníku pražské Obchodní akademie v Dušní ulici Lukáš.

V partě byl spolu se svým bratrem a dalšími hráči jednoho z fotbalových oddílů.

Ze školy Lukáš zatím vyloučen není. "O tom, jak bude student potrestán, teprve rozhodne pedagogická rada," řekla ředitelka školy Jana Maierová.

Podle ní se bude jednat minimálně o velmi výrazně sníženou známku z chování, ale připouští i podmínečné či úplné vyloučení. "Bude to záležet na tom, jak bude případ klasifikovat policie," dodala ředitelka.

Policie totiž zatím neví, zda bude případ posuzovat jako trestný čin, nebo jenom přestupek. Vše záleží na tom, zda se přihlásí svědkové.

Studenti z Dušní jsou chováním svého spolužáka pobouřeni, podle nich si Lukáš zaslouží minimálně úplné vyloučení ze školy. "Jinak přestanu věřit ve spravedlnost, tohle přece normální člověk nedělá," řekl jeden ze studentů.

"Jednou jsou to moji kamarádi, a to se kvůli tomu, že někoho mlátí, s nimi mám přestat kamarádit?" brání se Lukáš.

Celá záležitost může dopadnout velmi tragicky, protože na internetu se objevilo několik žádostí o poskytnutí adres a fotografií mladíků z Plameňáku s popisem toho, co pak násilníky čeká.

Lze tu však najít i hlasy lidí, kteří jednání mladíků obdivují a rádi by je následovali.
Skupina mladíků mlátila a kopala bezbranné lidi. Vzájemně se přitom digitálním fotoaparátem nahrávali na video.

Na případ jako první upozornila Česká televize. Kromě mlácení náhodně vybraných lidí na ulici i v metru skupina ničila zařízení vlaků, metra, svou agresivitu si mladíci vybíjeli i na dopravních značkách.

Skupinu nazvanou Plameňák se podařilo pozatýkat i díky internetovým záznamům, ve kterých sami pachatelé dokumentovali svoji činnost.(18. ledna 2005)


Video